Evropa od „K und K“ kundaka

Tekst i foto Milan Timotić

Reporter „Pečata“ na ,,Paradi K und K“ 14. regimente Hesen  u Lincu

 

Počasni odred 14. regimente Hesen
Hrvatska garda Zrinski iz Čakovca
“Jedinice” iz Slovenije i Hrvatske

Krajem zime u većini zemalja Zapadne Evrope održavaju se karnevali i skupovi koji simbolično objavljuju kraj zime i početak najlepšeg godišnjeg doba. Linc, glavni grad Savezne Republike Gornja Austrija, u subotu 31. marta, imao je neobičnu prolećnu ,,Paradu K und K“ 14. regimente Hesen. Posebno je bio naglašen nastup 7. Zmaj regimente Vojvodstva od Lotringena i Bara. Među uniformisanim učesnicima počasne smotre prisutne su bile i ,,jedinice“ iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Češke.
Šarene ratne odežde oficira i vojnika iz doba pre i za vreme Prvog svetskog rata, uz muziku i zastave, ispunile su Glavni trg u Lincu na opšte zadovoljstvo građana i turista koji su neumorno snimali i fotografisali živopisnu uniformisanu družinu. Oštre vojničke komande na nemačkom jeziku, kojima su oficiri pripremali za smotru svoje ,,borce“, odjekivale su trgom i kod vremešnih turista iz Amerike i Poljske poprilično unele nemir.
„Mi, Austrijanci uživamo u vojničkim tradicijama ‘K und K’ carstva. Nije ovo nikakva pretnja ili prizivanje  novih ratova, ovo je samo jedna lep slet ljudi koji neguju tradiciju uniforme koja je vekovima bila u našim srcima… Austrija je danas neutralna i nije članica NATO-a“, objašnjava reporteru „Pečata“, kada je ugledao srpsku trobojku na reveru pres prsluka, oniži  oficir regimente Zmaj i dodao:
„Posebno su nam dragi naši gosti iz Hrvatske i Slovenije koji imaju predivne uniforme i lepo pevaju. Oni su naši istorijski kamarati saveznici koji su ratovali pod našim zastavama u Prvom svetskom ratu i pre njega“.
„U mnoštvu šarenih uniformi posebno su se isticali Hrvati. Zrinska garda iz Čakovca koja je nosila stilizovane uniforme gardista iz sedamnaestog veka, često je bila meta kamera i fotoaparata.“
Marko Šafarić, oficir gardista, sa osmehom je popričao sa srpskim reporterom:
„Drago mi je što dolazite iz Srbije na ovaj naš skup, Garda Zrinski iz Čakovca poštuje istorijske tradicije i mislim da je ovo lepa prilika da svi prikažemo naše zastave i uniforme. Znate, nije jednostavno i jeftino doći na ovakve skupove. Naše uniforme koštaju više od 2.000 evra. Mislim da bi organizatori bili zadovoljni da vide i srpski stroj iz Prvog svetskog rata. Veliku čast organizatorima i nama učesnicima proslave učinili su i potomci loze Habzburg, Johan Salvator fon Habzburg i nadvojvoda Gorg fon Habzburg.“

4 komentara

  1. B. Djordjevic: “…becki konjusari…”

  2. Nemaju ni srca ni mu*a, ali imaju stomake i naočare.

  3. Svidjalo se to nama ili ne to je njihov Svetionik kao shto je Rusija, Carska ili Boljshevichka nama (Srbima).

  4. Citam sa zakasnjenjem ovaj broj, ali ne mogu da ne dodam nesto na primedbu hrvatskog oficira. Srbi nisu verovatno ni bili pozvani. A da jesu, trebalo bi ih u srpsku uniformu okititi, okaciti im sva odlikovanja dobijena od nekadasnjih saveznika, i sve to ne bi verovatno izazvalo lepa festivalska raspolozenja kod domacina. Mozda kod turista iz Japana i Amerike. A uniforme obavezno cuvati jer su francuzi u Marseljeu kidali komade sa srpskih rekonvalescenata, kako bi imali deo za uspomenu na herojsku SRPSKU VOJSKU:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *