19. april – I na Kosovu se obavljaju pripreme za izbore

BEOGRAD – Na teritoriji Kosova i Metohije obavljaju se pripreme za parlamentarne i predsedničke izbore i biračka mesta će biti otvorena svuda gde bude garantovana bezbednost birača, izbornog mesta i izbornog materijala, izjavio je danas sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović.

Odalović je, na sastanku s pretposmatračkom misijom Parlamentarne skupštine Saveta Evope, rekao da postoje izvesne poteškoće u vezi sa sprovođenjem izbora na Kosovu i Metohiji, kao i da su vođeni tehnički razgovori o prevazilaženju spornih tačaka, pa se očekuje da će ti problemi biti rešeni.

Sekretar RIK-a je tu misiju, na čijem je čelu šef Posmatračke misije PS SE Žan Šarl Gardeto, obavestio da je do sada proglašeno 13 parlamentarnih lista među kojima i dve liste nacionalnih manjina, saopšteno je iz Skupštine Srbije. Odalović je ukazao da je RIK do sada proglasila i 11 lista za kandidata za predsednika Srbije, kao i da će na predstojećim izborima biti otvoreno 8.585 biračkih mesta, i dodao da RIK sprovodi iste kriterijume na čitavoj teritoriji zemlje.

Gardeto je objasnio da je cilj posete Beogradu priprema misije za posmatranje izbora 6. maja, kao i upoznavanje sa sprovođenjem predizbornih radnji RIK-a.

Članove misije je interesovalo koliko je izbornih lista do sada proglašeno i da li se poštovala zakonska obaveza o zastupljenosti žena na listama kandidata za poslanike, funkcionisanje Jedinstvenog biračkog spiska i mogućnost glasanja izvan mesta prebivališta. Misiju su zanimale kontrolne mere koje su preuzete kako bi se sprečilo duplo glasanje, kako će biti organizovano glasanje za interno raseljena lica, za osobe sa inavaliditetom, stare i nepokretne građane, kao i na koji način će se sprovesti izbori na teritoriji Kosova i Metohije.

Član RIK-a Miodrag Petrović je objasnio da je, za razliku od prošlih izbora, sada za Jedinstveni birački spisak nadležno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Petrović je istakao da je obezbeđen i veliki broj biračkih mesta koja su prilagođena osobama sa invaliditetom, kao i da su svim biračkim mestima dostavljena uputstva za vršenje izbornih radnji.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. BRACO SRBI-iz KOLEVKE SRPSE…BOG VAM SNAGE DAO UZ POMOC GOSPODA BOGA I MAJKE RUSIJE,DA ISTRAJETE…VI SPASAVATE SRBIJU OD NASIS JANJICARA…I NJIHOVIH PLACENIKA……….SATANISTA-PROKLETIH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *