19. април – И на Косову се обављају припреме за изборе

БЕОГРАД – На територији Косова и Метохије обављају се припреме за парламентарне и председничке изборе и бирачка места ће бити отворена свуда где буде гарантована безбедност бирача, изборног места и изборног материјала, изјавио је данас секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић.

Одаловић је, на састанку с претпосматрачком мисијом Парламентарне скупштине Савета Евопе, рекао да постоје извесне потешкоће у вези са спровођењем избора на Косову и Метохији, као и да су вођени технички разговори о превазилажењу спорних тачака, па се очекује да ће ти проблеми бити решени.

Секретар РИК-а је ту мисију, на чијем је челу шеф Посматрачке мисије ПС СЕ Жан Шарл Гардето, обавестио да је до сада проглашено 13 парламентарних листа међу којима и две листе националних мањина, саопштено је из Скупштине Србије. Одаловић је указао да је РИК до сада прогласила и 11 листа за кандидата за председника Србије, као и да ће на предстојећим изборима бити отворено 8.585 бирачких места, и додао да РИК спроводи исте критеријуме на читавој територији земље.

Гардето је објаснио да је циљ посете Београду припрема мисије за посматрање избора 6. маја, као и упознавање са спровођењем предизборних радњи РИК-а.

Чланове мисије је интересовало колико је изборних листа до сада проглашено и да ли се поштовала законска обавеза о заступљености жена на листама кандидата за посланике, функционисање Јединственог бирачког списка и могућност гласања изван места пребивалишта. Мисију су занимале контролне мере које су преузете како би се спречило дупло гласање, како ће бити организовано гласање за интерно расељена лица, за особе са инавалидитетом, старе и непокретне грађане, као и на који начин ће се спровести избори на територији Косова и Метохије.

Члан РИК-а Миодраг Петровић је објаснио да је, за разлику од прошлих избора, сада за Јединствени бирачки списак надлежно Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу. Петровић је истакао да је обезбеђен и велики број бирачких места која су прилагођена особама са инвалидитетом, као и да су свим бирачким местима достављена упутства за вршење изборних радњи.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. BRACO SRBI-iz KOLEVKE SRPSE…BOG VAM SNAGE DAO UZ POMOC GOSPODA BOGA I MAJKE RUSIJE,DA ISTRAJETE…VI SPASAVATE SRBIJU OD NASIS JANJICARA…I NJIHOVIH PLACENIKA……….SATANISTA-PROKLETIH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *