Samit u senci lansiranja rakete Severne Koreje

SEUL – Svetski lideri, među kojima su američki, ruski i kineski predsedici Barak Obama, Dmitrij Medvedev i Hu Đintao, počeli su danas u Seulu dvodnevni Samit o nuklearnoj bezbednosti, kao i bilateralne razgovore za smanjenje opasnost od nuklearnog terorizma i sprečavanja zemalja poput Irana i Severne Koreje da dođu u posed nukleranog oružja.

Lideri ili visoki funkcioneri iz 53 zemlje, kao i predstavnici Interpola i tri druge međunarodne organizacije, zvanično su počeli sastanak radnom večerom koju je priredio južnokorejski predsednik Li Mjung-Bak.
Svetski lideri se bave ovim pitanjem još od prvog Samita u Vašingtonu 2010. godine.

Američki predsednik Obama obećao je danas da će se zalagati za dalje smanjenje strateškog naoružanja sa Rusijom u okviru šire inicijative za nuklearno razoružanje, a istovremeno je uputio ozbiljna upozorenje Severnoj Koreji i Iranu zbog njihovih spornih nuklearnih programa.

Obama je iz Seula pozvao Pjongjang da “zauzda” svoje nuklearne ambicije, ističući da će se u suprotnom suočiti sa međunarodnom izolacijom, a Iranu je poručio da još ima vremena za diplomatsko rešenje, ali da mora hitno da deluje.

“Već možemo sa sigurnošću da kažemo da imamo više nuklearnog oružja nego što nam je potrebno”, rekao je Obama na predavanju koje je, pred početak samita, održao studentima na Univerzitetu Hankuk u Seulu.

Američki predsednik je takođe izjavio da se danas dogovorio sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim da podrže diplomatske napore u cilju okončanja krvoprolića i uspostavljanja legitimne vlade u Siriji.

Sirija je bila jedna od glavnih tema tokom 90-minutnog sastanka dvojice zvaničnika u Seulu, što je bio njihov poslednji direktni susret pre odlaska Medvedeva sa položaja predsednika.

Obama je nakon razgovora potvrdio da je u proteklih nekoliko meseci bilo neslaganja između SAD i Rusije, dugogodišnjeg saveznika sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ističući da su se obe strane sada saglasile da treba “da podrže napore (izaslanika UN i Arapske lige) Kofija Anana da se okonča krvoproliće u Siriji” i da je cilj da u Damasku postoji legitimna vlada.

Kineski predsednik Hu Đintao je izrazio nadu da će popuštanje napetosti do koje je došlo na Korejskom poluostrvu potrajati i pozvao sve strane na uzdržanost kako ne bi došlo do novih tenzija, preneli su kineski mediji.

Hu je predsedniku Obami izneo zabrinutost zbog nerešavanja nuklearnog pitanja Severne Koreje i rekao mu da je Peking obavestio o svojoj zabrinutosti Pjongjang.

“Dvojica lidera su se saglasila da blisko koordiniraju u odgovorima na potencijalne provokacije i da prenesu našu zabrinutost Severnoj Koreji i, ako bude potrebno, razmotre koje korake treba preduzeti posle potencijalnog lansiranja satelita”, saopštio je nakon razgovora Ben Rods, američki zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost.

Obama je kineskom kolegi poručio da su SAD otvorene da počnu dijalog sa Severnom Korejom, ali samo ako ona ispoštuje svoje međunarodne obaveze. Vašington je ranije predočio Pjongjangu da neće biti napretka ukoliko Severna Koreja bude lansirala raketu.

Zvanični Seul je danas upozorio da bi mogao da obori delove severokorejske rakete ako povredi prostor Južne Koreje, dok se zabrinutost, zbog onog što Vašington naziva probom Pjongjanga rakete dugog dometa, nadvila nad međunarodnim Samitom o nuklearnoj bezbednosti u Seulu.

Predstavnik ministarstva odbrane u Seulu rekao je da oni “proučavaju mere, kao što su praćenje i obaranje rakete Serne Koreje, za slučaj da ona skrene sa svoje normalne putanja” i povredi teritoriju Južne Koreje.

Predstavnik Jun Von-Šik je naveo da američka i južnokorejska vojska znaju da je Severna Koreja prebacila glavno telo rakete u hangar na mestu lansiranja kod sela Tongčang-Ri u provinciji Severni Fjongan i da su pripreme za lanistanje u toku.

Američki i južnokorejski predsednici Obama i Li Mjung-Bak juče su sa zajedničke konferencije za štampu pozvali Pjongjang da smesta prekine pripreme za planirano lansiranje i upozorili da će oštro postupiti prema svakoj provokaciji.

Obama je rekao i da će takav korak ugroziti postignuti dogovor od prošlog meseca po kome bi SAD dale 240.000 tona hrane za obustavljanje nuklearnih proba i lansiranja raketa od strane Pjongjanga.

 

Obama obećao dalje smanjenje nuklearnog arsenala sa Rusijom

 

Američki predsednik Barak Obama obećao je danas da će se zalagati za dalje smanjenje strateškog naoružanja sa Rusijom u okviru šire inicijative za nuklearno razoružanje, a istovremeno je uputio ozbiljna upozorenje Severnoj Koreji i Iranu zbog njihovih spornih nuklearnih programa.

Obama je u Seulu, pred početak samita o nuklearnoj bezbednosti, pozvao Pjongjang da zauzda svoje nuklearne ambicije, ističući da će se u suprotnom suočiti sa međunarodnom izolacijom, a Iranu je poručio da još ima vremena za diplomatsko rešenje, ali da mora hitno da deluje.

“Već možemo sa sigurnošću da kažemo da imamo više nuklearnog oružja nego što nam je potrebno”, rekao je Obama na predavanju koje je, pred početak samita, održao studentima na Univerzitetu Hankuk u Seulu, javio je Rojters.

Američki predsednik je obećao da će se založiti za novu inicijativu za kontrolu naoružanja na sastanku u maju sa premijerom i budućim predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ne precizirajući na koji način namerava da ostvari tu inicijativu, Obama je izrazio uverenje da SAD i Rusija, koje su potpisale sporazum o kontroli naoružanja 2009. godine, mogu da nastave s napretkom u cilju smanjenja nuklearnih zaliha.

“Čvrsto verujem da možemo da obezbedimo sigurnost SAD i naših saveznika, održimo snažnu protivtežu svakoj pretnji, a da i dalje smanjujemo naš nuklearni arsenal”, kazao je američki predsednik.

U međuvremenu, Itar-Tas s je javio da je Obama prihvatio poziv svog kolege Dmitrija Medvedeva da poseti Sankt Peterburg ove godine, ali samo nakon što pobedi na predsedničkim izborima ove jeseni.

SAD i Rusija su dve najveće nuklearne sile u svetu.

Poseduju na hiljade nuklearnih bojevih glava i arsenale koji bi, kako tvrde zagovornici kontrole naoružanja, mogli vise puta da unište ceo svet.

Izvor: Tanjug

3 komentara

  1. Naravno da je svakom miroljubivom ljudskom biću na ovoj planeti stalo da tog prokletog nuklearnog oružja nikada nije proizvedeno.
    Ali je zabrinjavajuće i veoma opasno da u zemljamljama sa nuklernim oružjem budu predsednici kakav je Barak Obama.
    On se ne protivi nameri Seula da Severnokorejsku raketu obori. Raketu koja nosi da lansira satelit u orbitu oko zemlje.
    Orbitu oko zemlje koja je prepuna američkim satelitima.
    Raketu koja nema nikakvu nuklearnu glavu.
    A čime će to da je Južnokorejanci obore?
    Praćkama?
    Ili pak Obamina izjava: „Već možemo sa sigurnošću da kažemo da imamo više nuklearnog oružja nego što nam je potrebno.“
    A koliko je to što je potrebno?
    I za šta je potrebno, ako je uopšte potrebno?
    Još jedna njegova – Obamina izjava: „Čvrsto verujem da možemo da obezbedimo sigurnost SAD i naših saveznika, održimo snažnu protivtežu svakoj pretnji, a da i dalje smanjujemo naš nuklearni arsenal“
    Zašto da smanjuje nuklearni arsenal.
    Zašto ne izjavi da će ga UNIŠTITI.
    I oni i Engleska, Francuska, Južna Koreja, Izrael i ostali njihovi saveznici.
    Zašto traži od drugih da urade ono na šta on sam nije spreman.
    Kao velika sila neka posluži ostalima kao primer.
    Verujem da bi i ostali krenuli tim putem.
    Uostalom da nema te američke pretnje i stalnog izazivanja svetskih kriza nikom, pa ni Severnoj Koreji i Iranu, ne bi bilo potrebno to nuklearno oružje. Ako ga uopšte i imaju i ako to nije još jedan izmišljeni razlog za ostvarenje nekog od američkih ciljeva.
    A krajnji cilj je poznat već i vrapcima na grani a to je zauzimanje važnih strateških pozicija i RASPOREĐIVANJE VOJNIH BAZA SA SVIH STRANA OKO RUSIJE.
    Ko im u tome pravi smetnje?
    Pogledajte mapu Evrope i Azije.
    Razmislite malo ko je ko i ko je sa kim i biće vam sve jasno.
    Zašto antiraketni štit i koji je krajnji cilj i ovih događanja ovde kod nas na Balkanu.
    Videćete i zbog čega su dve, potpuno ne pripremljene države, postale članice EU.

  2. TOMO-BRATE SRBINE 10+ za Komentar…Veliki POZDRAV iz RF…

  3. Latini su stare varalice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *