DVA SVETA – DVE ISTINE

Dmitrij Sedov

Ponovni izbor V.Putina na dužnost predsednika Ruske Federacije pretpostavlja da će biti nastavljena realizacija onih principijelnih stavova ruske spoljne politike, koji su označeni u njegovom članku „Rusija i svet koji se menja“. U tom članku je obrazložen zahtev za obnovu međunarodnog običaja iz vremena bipolarnog sveta kada ni jedna suprotstavljena strana nije sebi mogla da dozvoli kršenje Statuta OUN, a ukoliko bi i dozvolila, kao po pravilu je „plaćala sve što je bila dužna“. Tačno je da se taj red tada držao na metodama zastrašivanja ali je bezuslovno doprinosio učvršćivanju opšte bezbednosti.

Odmah posle uništenja bipolarnog sveta starog obrazca, čiji je temelj predstavljala ravnoteža snaga SSSR i SAD, Zapad je požurio da se oprosti sa duhom ravnopravnosti u međudržavnim odnosima i krenuo je na uspostavljanje jednopolarne globalne dominacije. V.Putin je, u članku „Rusija i svet koji se menja“, dao da se jasno shvati da takva tendencija nije ono, što će Rusija da podrži.

Prema ubeđenju ruskog rukovodstva neophodno je da se radi na obnovi OUN kao instrumentu ravnopravnih i pravednih odnosa među državama. Vašingtonu se šalje signal koji je lako razumljiv: Rusija će jačati kurs prema nezavisnoj i samostalnoj politici. Pokušaj da se pomoću „resetovanja odnosa“ Rusija privuče u borbu za američke interese, umesto za svoje, nije uspela. Rusija neće izvršavati tuđu volju.

Reakcija Zapada na članak V.Putina je vrlo interesantna s gledišta uzajamnog razumevanja Rusije i Zapada.

Sudeći po mlitavoj i skeptičnoj reakciji zapadnog političkog društva članak je postao glas vapijućeg u pustinji. Snage koje u tom društvu određuju ton su se, za dvadeset godina kako im je bilo sve dopušteno, na međunarodnoj areni učvrstile, smatrajući da je njihovo shvatanje sveta nepogrešivo, te su i sluh naštimovali na prihvatanje samo onih zvukova koji odgovaranju njihovoj slici sveta. Reklo bi se da su jednostavne misli V.Putina o ravnopravnosti u međudržavnim odnosima, o suverenosti i uzajamnom poštovanju država, oni preuzeli kroz filter ideoloških predrasuda. Ta reakcija se najbolje videla kod američkih i britanskih političara.

Kako drugačije, kada kod Anglosaksonaca shvatanje međunarodnih odnosa  predstavlja podrazumevanje da je ceo svet pozorište, u kome su oni režiseri.  Takva politička kultura traje već mnogo decenija. Ona se krila ili iskrsavala u zavisnosti od snage protivnika, ali nikada nije potpuno nestajala. Njeni počeci su u radu uticajnih masonskih loža još iz 18. – 19. veka, kada je u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a zatim i u SAD, bio napravljen tajni sistem vlasti koji se postepeno proširio na većinu zemalja Zapada. Taj sistem je izgrađen na principima o kojima se nikada nije govorilo otvoreno, ali koji su funkcionisali. Evo nekih od njih:

1.      Postoji realna politika, sa kojom je povezan mali broj ljudi i grupa, i javna politika koja služi kao pokriće za realnu.

2.      Realna politika se uvek organizuje prema interesima uske grupacije u čijim je rukama najveći deo nacionalnog bogatstva. Danas je to nekoliko desetina angloameričkih i jevrejskih finansijsko-industrijskih klanova.

3.      Javna politika predstavlja pozorište u kome igraju plaćene partije,  poznati političari, čitav spektar komercijalnih mas-medija, specijalni mehanizmi za upravljanje masovnom svešću u obliku ideoloških i propagandno-informacionih centara, specijalnih službi, kao i „peta kolona“ iz inostranstva.

Istovremeno je igra na ta dva instrumenta – javna politika „za narod“ i realna politika „za sebe“ – odavno postala činjenica u međunarodnom životu i dobila naziv politike „duplih standarda“. Iako takva formulacija nije sasvim tačna. U stvari – standard je samo jedan: prilaz kreatora realne politike formiranju odnosa sa drugim zemljama isključivo radi svoje koristi. A javna politika je samo dekoracija za licemerno sakrivanje pravih ciljeva. Zato nema nikakvog udvajanja standarda – postoji samo navika da se svet „koristi“ kao poslušno stado.

Sa širenjem ideologije globalizma u svetu lažne moralne kategorije su se još više proširile. U političkoj kulturi Zapada licemerni moralizam je pustio duboko korenje i postao je sastavni deo uticaja na oponente. Posebno treba da se pomenu predstavnici američke „pete kolone“ u mnogim zemljama, u kojima SAD rade na širenju svojih pozicija. Kakvim god motivima da se rukovode te „pete kolone“ po različitim zemljama, bila to rusofobija u Centralnoj Evropi, pogotovo u Poljskoj, „zapadenstvo“u Ukrajini ili „liberalizam“ u Rusiji, svi oni služe anglosaksonskoj „realnoj“politici, vrlo daleko od nacionalnih interesa njihove otadžbine. Teško da će ih bilo kada opravdati izgovor, da su oni pomešali „realnu“ politiku sa „javnom“.

Iz korektnih formulacija u članku V.Putina nameće se zaključak o neizbežnosti novog suprotstavljanja Zapadu. Mi i oni se razilazimo u shvatanju  osnovnih vrednosti međudržavnih odnosa: po pitanjima međunarodnog morala, pravde i ravnopravnosti.

Anglosaksonci nisu nikada bili iskreni pobornici tih vrednosti, a odatle ide i sve ostalo. Njihova nesposobnost da vode iskrenu i ravnopravnu saradnju ne dozvoljava da se napori koji bi vodili istinskom rešavanju najvažnijih svetskih problema ujedine.

Kao primer možemo se setiti ponašanja anglosaksonskih saveznika u Drugom svetskom ratu: oni su čekali da prvo Nemačka i SSSR jedna drugu iscrpu u žestokoj borbi, tako da su drugi front otvorili tek kada je trebalo da se skoči na stepenik zadnjeg vagona voza koji je već odlazio. Taj primer uvek treba da  je na pameti svim političarima koji računaju da će saradnjom sa Zapadom zaraditi dividende.

Kako pokazuje istorija, Amerikanci počinju da slušaju argumente druge strane tek kada ta druga strana poseduje snagu da pregovore sa njima vodi sa pozicija sile“. Tako je bilo i sredinom sedamdesetih godina, kada je SSSR uspeo da postigne raketno-nuklearni paritet sa Amerikom, i 1961, kada su se na Kubi pojavile sovjetske rakete.

Ipak, bez obzira na sve, svi oni – Vašington, London, Brisel, Pariz, pažljivo proučavaju Putinov članak. Pre svega – u njemu traže znake moguće slabosti. Istovremeno na Zapadu ne mogu, a da  ne shvate, da programski članak V.Putina o pitanjima međunarodne politike nije samo plod njegovog ličnog pogleda na svet ili konjukturnih političkih shvatanja. Njegov članak odražava zahteve ruskog društva koje čeka povratak zemlje na pozicije snažne svetske države. A to, što se tiče Zapada, uopšte nije u planu. U svetu se širi uznemirenost zbog politike „duplih standarda“ koja po svojoj suštini predstavlja „zakon džungle“, samo malo prikriven licemerjem. Međutim, takav „zakon“ odbacuje sama priroda odnosa među državama, kojima je, zbog pokušaja međunarodne otimačine, vrlo potreban protivteg. Danas, voljom sudbine, upravo Rusija pravi zahtev za njegovo pojavljivanje.

Kriza oko Sirije i Irana se pretvara u onaj odlučujući faktor koji konačno rasteruje maglu političkih mistifikacija i otkriva novu podelu sveta na dva lagera. U Moskvi se o tome još ne govori sasvim glasno, ali će vrlo brzo takav razgovor postati neizbežan.

Izvor: “Fond strateške kulture” (srb.fondsk.ru)

4 komentara

  1. Gospodine VLADIMIRE…OD SVIH POSTENIH PRAVOSLAVNIH SRBA,SRECAN VAM POVRATAK U KRMLJ.SPASITE RUSIJU I NASU VERU PRAVOSLAVNU OD SATANISTA-PROKLETIH…iz gnezDA PEDOFILSKOG-VATIKANA.HVALA VAM STO SRBIJU NE ZABORAVLJATE…USILITE DIPLOMATIJU.NA VLASTI SU PLACENICI-JANJICARI…DUSMANI SRBIJE A NE RODOLJUBI.POMOZITE NAM DA SKINEMO JARAM SA VRATA,poklon od BARBIKE-GEJA…IZDAJNIKA SRBIJE.Dosljak je ULJEZ-SMRAD…HVALA RF ZA SVE DO SADA I UBUDUCE.BOG CUVA RUSIJU sa SRBIJOM…AMIN BOZE.

    • Sančo Pansa

      Nevjerovatno izlaganje, Putin je genije!!!

      Ukoliko da Bog da poživi ova dva mandata…Na zemlji će biti blagostanje.

      Ovaj čovjek je najveće prirodno bogatstvo Rusije i Srbije!!!

      Samo još da nam pomogne da dr,Koštunica sa DSS-SRS-DVERI dođu na vlast!!!

  2. Nekako smo se nasli u nekom vremenskom razdoblju gde kod nas uvek prisutne petokolonaske snage vode u ovoj bitci urusavajuci vrednosti ove drzave i ponizavajuci ovaj narod do krajnih granica cak vese nego ikada .Srpski narod nikada nije bio vise ponizen nego li sada u novijoj istoriji pod plastom uvodjenja boljeg sistema i demokratije koja vlada na celom zapadu. Naravno te promene i ponizenja dolaze od onih koji su na istom tom zapadu ucili skole poprimali njihove nacine i ritam zivota ,pa eto to donesose i nama. Sada svi vidimo sta je demokratija i kako ona funkcijonise i mogu reci sa mog stanovista da sam srecniji bio dok su me zvali komunjra. Mir na svetu prestao je onog trenutka kada je ta demokratija donoseci navodni boljitak uspela na trenutak da zadobije pod svoje i dva premijera zemlje koja je stitila balans propasti zemaljske civilizacije i rezultat je vise nego porazavajuci. Demokratija i kapitalizam razmileli su se jos malo pa po celom svetu donoseci bedu smrt ratove dominaciju i iskoriscavanje slabih i malih onih koji nisu imali nikakve sanse na odbranu. Ali ta nedostajuca karika svetskog balansa za mir vratila se kroz ovog coveka, coveka celicne volje i uma snage koja je svojstvena malom broju drzavnika. Imamo puno razloga da gledamo u njega kao spasitelja uvek smo bili prijatelji tom narodu a i on nama Ali nase spasenje ce zavisiti iskljucivo od nas neka on bude samo podrska i nasa zaledjina u borbi da pobedimo ovu neman koja hara Srbijom ,a trebace i nama mnogo hrabrosti i svesti da to ucinimo ,sa srecom braco pobedicemo.!!!

  3. Gospodine predsedniče, dobar Vam stojim da ako izgubite Siriju ili ijednu zemlju, koja se suprotstavlja zapadnim zverima, kredibilitet Majke Rusije će biti bespovratno izgubljen. Znam da Vam nije do toga da Rusiju uvlačite u konflikte sa zapadom, ali shvatite… vi se tu ništa ne pitate. Zapad zna da je na samrti, a sveopšte je poznato da je divlja zver najopasnija u samrtnom grču. Ako se nadate da će da vas Ruse ostave na miru dok oni gube globalnu političku igru, onda ste naivčine gore od nas! I zato sam ubeđen da će u obračun sa vama(na bilo koji način), krenuti vrlo brzo, jer nužda im je prevelika! Pritom, setite se da pomognete nama, da se iščupamo iz kandži imperije zla… znaćemo da Vam se zahvalimo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *