14. mart – Regionalna autonomija za sever Kosova

BRISEL – Evropska unija mora da pokrene mnogo ambicioznije razgovore Beograda i Prištine, kao i predstavnika severnog Kosova, s ciljem da se regionalnom autonomijom za sever prevazidje podela izmedju severa i drugih delova Kosova, ocenila je fondacija “Karnegi Evropa”, u analizi objavljenoj u Briselu.
Tvorac izveštaja Štefan Lene, raniji dugogodišnji glavni opunomoćenik za Balkan bivšeg visokog zvaničnika EU Havijera Solane, naglašava da rezultat ovakvih trojnih pregovora mora biti da se “uspostavi celovit okvir za saradnju, uključujući ugovorne sporazume i diplomatska zastupništva, kojim se zadržavaju različiti pravni stavovi strana oko statusa i koji je uobličen po uzoru na nemačko-nemački sporazum iz 1972. godine”.
Lene navodi da treba  “obezbediti međunarodne garancije za srpske pravoslavne manastire” na Kosovu.
“Evropska unija mora taj proces pokrenuti imenovanjem izaslanika na visokom nivou koji bi vodio pregovore o tome”, piše u analizi “Karnegi Evrope”.
To bi, smatra autor, trebalo da dovede do “prestanka protivljenja Srbije ulasku Kosova u članstvo međunarodnih organizacija i daljim priznavanjima (nezavisnosti)”.
Lene ističe da je plan od četiri tačke srpskog predsednika Borisa Tadića za Kosovo naišao na veliko zanimanje.
“Najzanimljiviji deo te inicijative – zbog čega su zapadni zvaničnici na nju većinom reagovali povoljno, jeste to da se njome napušta pojam podele, a ta poruka s najvišeg nivoa može faktički predstavljati novi krupan početak”, smatra analitičar “Karnegi Evrope”.
On dodaje da je “u srži tog predloga zamisao stvaranja regiona Severno Kosovo”, a srpski sagovornici su porekli da je namera da se stvori nova Republika Srpska.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *