01. mart – Nema prepreka za status Srbije

BRISEL – Srbija i Rumunija potpisale su danas u Briselu Protokol o statusu manjina u obe zemlje, javila je rumunska agencija Ađerpres, pozivajući se na diplomatske izvore, čime je uklonjena i poslednja prepreka na putu Srbije za dobijanje kandidata za članstvo u EU.

Agencija navodi da je protokol potpisan nakon što je to u utorak zatražila Rumunija na sastanku Saveta za opšte poslove.

Na sastanku tog Saveta u Briselu pre dva dana Rumunija je, naime, istakla potrebu potpisivanja protokola o statusu manjina u dve zemlje (Srbiji i Rumuniji), kao i da u taj posao budu uključeni Evropska komisija i Visoki komesar za nacionalne manjine OEBS-a koji bi nadgledao napore Beograda u sprovođenju principa zaštite manjina u skladu sa standardima EU, navodi rumunska agencija.

Ađerpres navodi da su dokument potpisali rumunski ambasador u Evropskoj uniji Mihnea Motok i srpski ambasador u EU Roksanda Ninčić.

Pitanje manjina, inače, postaviće danas popodne rumunski predsednik Trajan Basesku na sastanku sa liderima EU, a očcekuje se da Srbija dobije status kandidata za ulazak u EU na večerašnjem sastanku Evropskog saveta, navodi Ađerpres.

U međuvremenu Savet EU je ohrabrio Srbiju da nastavi da sprovodi sve sporazume koje je do sada potpisao na temu zaštite manjina, javila je takođe rumunska agencija.

Osim toga danas je Odbor za međunarodne odnose Evropskog parlamenta izglasao nacrt rezolucije u kojoj se EU poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora.

Evropski lideri će večeras Formalno doneti odluku o srpskoj kandidaturi, a za to je neophodna saglasnost svih 27 šeFova država i vlada EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *