Žeđ za ekonomskom diktaturom

Piše Danijel Cvjetićanin, Univerzitet „Singidunum“

Preuzimanjem smederevske železare država je možda pomogla korporaciji iz Pitsburga, čije je dugove u Železari preuzela, a čijim će iznosom morati uskoro (svakako ne pre izbora) da se pravi silno iznenađena?

 

U mondenskom Davosu svetska elita nije birala reči da naruži liberalni kapitalizam, slobodnu konkurenciju i bankarsku halapljivost, ne bi li uspela da nagovori vlade (i narode) da bezuslovno stegnu kaiš i da priteknu u pomoć velikim multinacionalnim korporacijama i bankama, koje su ih gurnule u krizu nezapamćenih razmera. Osiromašeni poreski obveznici širom sveta, čije su ušteđevine i penzije prokockali finansijski baroni, pozivaju se da pljunu na tekovine ekonomske slobode, a da dizgine privrednog života predaju u ruke istih tih barona – sada pomerenih u državnu administraciju (videti primere Italije i Grčke). Oni, kao, najbolje znaju kako upravljati štednjom i akumuliranim sredstvima društva.

SNAGA „KONTAKTA“    

[restrictedarea]

Tako će se formirati novi globalni poredak, koji je već davno izgubio odlike liberalnog modela i postao sistem u kojem dominira zakon topuza finansijske aristokratije, a ne slobodna konkurencija oslonjena na vladavinu zakona. Nova aristokratija, po pravu sile oružja i finansijske (zelene) krvi, deli pozamašne sume, lena i posede vazalima. Ako ne verujete da je ovo istina, zapitajte se po kojem to „tržišnom“ mehanizmu menadžeri na vrhovima svetskih korporacija dobijaju milionske (dolarske) bonuse, bez obzira na to što su njihove korporacije ostvarile grandiozne gubitke, dok ih od bankrota spasavaju poreski obveznici? Zapitajte se, takođe, kako su nastali brojni milijarderi istočne, centralne ili južne Evrope, a da se nisu istakli ni jednom jedinom poslovnom inovacijom ili hrabrijim upuštanjem u rizik?
Zaista, kakav su rizik oni (lično) nosili, kakav su talenat posedovali, koju veštinu pokazali? Osim lopovsko-prevarantske umešnosti da pletu mreže (političkih) „kontakata“, kombinujući mafijaške sporazume sa policijskim dostavama i „podmazanim“ sudskim procesima („reformisanog“ sudstva), a sve sa ciljem da uguše tržišne slobode, silom obezbede prevare i otimačine i uspostave oligopolske (i monopolske) odnose na tržištu.

SUMRAK SLOBODE    
Ako je i sam Soroš, po sopstvenim rečima (u Davosu), „izdao svoju klasu“ i priključio se klubu obožavalaca državne intervencije i „pravde“, svaki pošten čovek mora da se uhvati za novčanik i da se zapita „Koga ovde prave ludim?“ U Davosu je, na volšeban način, u prvi plan isplivalo pitanje „Da li kapitalizam ima budućnost?“ Prisutni svetski moćnici, izgleda, lako su prihvatili negativan odgovor, uz jednu malu dopunu: da postojeća finansijska oligarhija u novom, „nekapitalističkom“ svetu preuzme kormilo dirigovane ekonomije.
Soroš je u svojim proročkim reminiscencijama plašio svetsku javnost (ne bez osnova) najavama globalne kataklizme i klasnog rata, koji obično sledi posle velikih ekonomskih depresija. Ukazivao je, tako, na potrebu da se, snagom državne sile, „svetskom zlu“ stane za vrat. Njemu nasuprot, nemačka kancelarka Angela Merkel insistirala je na štednji širokih slojeva stanovništva u zemljama Evrope (naročito na „periferiji“), kao i na „predavanju maksimalnih ovlašćenja evropskim rukovodećim organima“. Ako iko pokuša da prepozna najmanji zajednički sadržaj njihovih suprotstavljenih izlaganja, zaključiće da su oboje najavili sumrak ekonomskih sloboda, kao i koncentraciju ekonomske (i administrativne) komande u rukama svetske elite. Možda baš te, okupljene u Davosu.

MREŽA    
Ne sumnjam da će međunarodna slugeranjska mreža, koja uključuje i brojne organizacije evroatlantskih (vladinih i nevladinih) aktivista u Srbiji, umeti da prenese (i pojača) poruke iz Davosa, tj. da „na pravi način“ ukaže na potrebu da se u uslovima krize država posveti širokim intervencijama i „pomogne“ korporacijama da prevaziđu kobne posledice „prekomerne ekonomske slobode“.
U tom svetlu bi trebalo sagledati i državno preuzimanje smederevske železare, koju je za samo jedan dolar „kupila“ Vlada Srbije, da takvom intervencijom pomogne građanima Smedereva?  Ili da pomogne korporaciji iz Pitsburga, čije je dugove u Železari preuzela, a čijim će iznosom morati uskoro (svakako ne pre izbora) da se pravi silno iznenađena? Građanima ne smeta što je „Ju-Es-Stil“ od Vlade Srbije napravio preispoljne budale (znamo kako su ih izabrali), ali je mnogo gore što će poreski obveznici „intervenciju“ morati da plate više od pola milijarde evra, ne računajući socijalnu pomoć za preživljavanje desetina hiljada radnika koji su ostali bez prihoda.

A NOVAK?    
Eh, bio bih srećniji kada bi bar opozicione stranke pokazale više razumevanja za uspostavljanje ekonomske slobode i čvršćeg pravnog poretka u Srbiji, umesto što i same najavljuju usrećiteljske projekte za primenu u budućem ekonomskom životu.
Jedino Novak Đoković, igrajući isključivo za sebe, a bez pomoći države, dokazao je da na taj način čini neuporedivo više za sve nas (i za Srbiju), od brojnih usrećitelja – altruista koji „žrtvujući“ se za opšte dobro, vođeni „nevidljivom rukom“, uspevaju jedino da obezbede sebičnu korist, a štetu za sve ostale.

[/restrictedarea]

Jedan komentar

  1. Prva faza kapitalizma poznata je kao liberalni kapitalizam. U njemu dominira privatna svojina, a odlikuje se slobodom preduzetnika u proizvodnom procesu, što se vrlo brzo pretvorilo u bezdušnu eksploataciju radnika (logika profita). U sledećoj fazi dominira korporacijska svojina, koju karakterišu osvajčki ratovi, kolonijalizam i krize, koje potresaju čitav sistem. Njega smenjuje državni kapitalizam. Ovu fazu karakterišu svetski ratovi i hladni rat. Osamdeseth godina prošlog veka kapitalizam ulazi u novu fazu koja je poznata pod nazivom neoliberalizam. U njemu dominiraju multinacionalne korporacije i veliki sistemi banaka. Finansijski kapital takođe ostvaruje dominaciju. Većinsku kvotu vlasništva u multinacionalnim korporacijama i velikim sistemima banaka ima vrlo uzan krug najbogatijih ljudi sveta koji danas vladaju imperijom Zapada, kao svetska oligarhija. Oni su većinski vlasnici i svetskog finansijskog kapitala. Ovu fazu karakterišu dužničko – poverilački odnosi koji narastaju i neprestano prete da se raspadnu i tako uruše čitav sistem.
    Verujem da je većini čitalaca Pečata sve ovo dobro poznato, ali je, čini mi se, bilo nužno da se potsetimo ako zaista hoćemo da shvatimo šta nam se to dešava i o čemu su pričali pretstavnici svetskih oligarha u Davosu. Kada se govori o slobodi u neoliberalizmu ne misli se na slobodu ekonomije od državnih intervencija već o slobodi delovanja multinacionalnih korporacija i velikih sistema banaka, a posebno o slobodi finansijskog kapitala. Nema ni pomena o slobodi preduzetništva i konkurencije. Veliki diktiraju uslove koje mali moraju da prihvate. One zemlje koje to nisu shvatile skupo su platile svoje neznanje. Naravno i neoliberalizam često ulazi u krize. Neke su spontane, a neke namerno izazvane. Sve su, međutim, vešto upravljane od strane oligarha sa ciljem da se šteta prebaci na građane i njihove države a da korist pripadne njima. U svim dosadašnjim krizama, kao slučajno, oni postaju sve bogatiji a ostali građani, pa i čitave države, sve siromašniji.
    Kako, onda razumeti njihovu grdnju neoliberalizma i prizivanje državnih intervencija? Moglo bi se pomisliti da su oni postali svesni da su preterali u svojoj sebičnosti i da su rešili da se poprave. Bilo bi to suviše naivno verovanje. Pa, šta to oni stvarno hoće? Šta je uradila vlast SAD-a u finansijskoj krizi 2008. godine. Intervenisala je. Kako? Skresala je budžet za neka socijalna davanja i zadužila državu da bi upumpala velike sume dolara u posrnule banke i korporacije. Ali, nije ih otkupila, jer bi to bilo vraćanje na državni kapitalizam, a svetska oligarhija to ne želi. U toku te krize državni dug te najmoćnije zemlje porastao je sa 4 hiljade milijardi dolara na 15 hiljsda milijardi. To je primer na koji bi svetski oligarsi želeli da se ugledaju i druge države. Države Evropske unije takođe i to one najmanje i najsiromašnije pre svih. Treba naterati svoje građane na štednju, jer prezadužena država mora da ispunjava svoje obaveze. Pravedno je da dužnici uredno otplaćuju svoje dugove sa pristojnim kamatama, naravno.
    U tom svetlu možda i nije teško razumeti zašto je vlada države Srbije odlučila da otkupi prezaduženu Smederevsku železaru. Htela je da pomogne sirotoj multinacionalnoj korporaciji da se oslobodi dugova. Kad može Amerika, može i Srbija. Nije loše ugledati se na Velikog brata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *