14. februar – Referendum na severu Kosova

foto: Arhiva

U Kosovskoj Mitrovici do 10 časova izašlo 26,3 odsto upisanih građana.

Građani u tri opštine na severu Kosova danas se na referndumu izjašnjavaju o odnosu prema institucijama Kosova. Glasačka mesta u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku otvorena su u sedam časova i glasanje se odvija se bez problema.

Oko 35.000 građana u četiri srpske opštine na severu Kosmeta sa pravom glasa izjašnjava se o referendumskom pitanju: “Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo”.

Predsednica opštinske referendumske komisije u Kosovskoj Mitrovici Ljiljana Ljumović izjavila je da je do 10 časova u tom gradu na referendum izašlo 26,3 odsto upisanih građana, prenosi Tanjug.

U severnoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara. Odštampano je 35.500 referendumskih listića, od kojih jedan broj i na albanskom jeziku.

Glasa se na 82 mesta, u Kosovskoj Mitrovici na 13, u Zvečanu na 11, u Zubinom Potoku na 25 i u Leposaviću na 33 mesta.

Član Opštinske izborne komisije u Zvečanu Ljubo Radović rekao je da glasanje protiče u najboljem redu.

“Presek rezultata glasanja biće poznat oko 12 sati i to će biti saopšteno na konferenciji za novinare u Zvečanu”, rekao je Radović. Prema njegovim rečima, referendum donekle ometaju loše vreme i neprohodni seoski putevi.

Radović je dodao da u Zubinom Potoku pravo glasa imaju i Albanci iz sela Čabre, nedaleko od Jagnjenice.

KOSOVSKA MITOVICA – U četiri opštine na severu Kosova građani će se danas i sutra izjašnjavati da li prihvataju institucije tzv. Republike Kosovo.
Referendum će u Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici biti održan u danas i sutra, a u opštini Leposavić samo danas. Preliminarni rezultati biće poznati 15. februara uveče, a konačni će biti objavljeni 19. februara.
Član Komisije zadužene za sprovođenje referenduma Ljubomir Radović izjavio je ranije Tanjugu da je odštampano 35.500 referendumskih listića, od kojih jedan broj i na albanskom jeziku, na kojima će građani na 82 glasačka mesta na severu Kosova moći da zaokruže da ili ne odgovarajući na referendumsko pitanje.
On je dodao da je moguće da će loši vremenski uslovi uticati na nešto manju izlaznost građana, ali da ne sumnja u “zadovoljavajuću” izlaznost.
Preliminarni rezultati biće poznati 15. februara uveče, a konačni će biti objavljeni 19. februara.
Radović takođe ističe da je predstavnicima UNMIK-a i OEBS-a upuhen poziv da posmatraju tok referenduma, te da su predstavnici Međunarodne krizne grupe već izrazili spremnost da prate referendum.
Kako je rekao, o održavanju referenduma obavešteni su predstavnici međunarodnih misija na Kosovu, a od Kfora i lokalne policije očekuju da tog dana kao i obično obezbede sigurnost za sve građane.
Predstavnici Euleksa saopstili su da nemaju stav povodom održavanja referenduma u četiri opštine na severu Kosova i istakli da ova misija EU nije politička.
Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da pitanje održavanja referenduma na severu Kosova nije pitanje za Euleks, jer je misija EU na Kosovu tehnička, a ne politička.
Komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs, upozorio je u međuvremenu da bi moglo doći do konflikata na Kosovu, ukoliko bi se albanski nacionalisti zbog najavljenog referenduma Srba u opštinama na severu pokrajine osetili provociranim, ali da se to mora sprečiti.
”Sigurno će biti izražavanja nezadovoljstava. Mnogima referendum ne odgovara”’, rekao je Drevs u intervjuu nemačkom magazinu ”Fokus”, koji izlazi u ponedeljak.
Prognozirajući da će čak 98 odsto Srba na predviđenom referendumu glasati sa ”ne”, upozorio je da bi ”ako se albanski nacionalisti budu time osećali provocirani, moglo, takođe, doći do konflikata sa srpskom manjinom na jugu”.


Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Braco SRBI…SRETNA VAM SLAVA Sv.TRIFUN-Bog Vam Snage Dao…Vas referendum ulazi u Istoriju-SRPSKU…HVALA VAM DO BOGA…AMIN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *