14. фебруар – Референдум на северу Косова

фото: Архива

У Косовској Митровици до 10 часова изашло 26,3 одсто уписаних грађана.

Грађани у три општине на северу Косова данас се на реферндуму изјашњавају о односу према институцијама Косова. Гласачка места у Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку отворена су у седам часова и гласање се одвија се без проблема.

Око 35.000 грађана у четири српске општине на северу Космета са правом гласа изјашњава се о референдумском питању: “Да ли прихватате институције такозване Републике Косово”.

Председница општинске референдумске комисије у Косовској Митровици Љиљана Љумовић изјавила је да је до 10 часова у том граду на референдум изашло 26,3 одсто уписаних грађана, преноси Танјуг.

У северној Митровици, Звечану и Зубином Потоку грађани гласају два дана, а у Лепосавићу само 15. фебруара. Одштампано је 35.500 референдумских листића, од којих један број и на албанском језику.

Гласа се на 82 места, у Косовској Митровици на 13, у Звечану на 11, у Зубином Потоку на 25 и у Лепосавићу на 33 места.

Члан Општинске изборне комисије у Звечану Љубо Радовић рекао је да гласање протиче у најбољем реду.

“Пресек резултата гласања биће познат око 12 сати и то ће бити саопштено на конференцији за новинаре у Звечану”, рекао је Радовић. Према његовим речима, референдум донекле ометају лоше време и непроходни сеоски путеви.

Радовић је додао да у Зубином Потоку право гласа имају и Албанци из села Чабре, недалеко од Јагњенице.

КОСОВСКА МИТОВИЦА – У четири општине на северу Косова грађани ће се данас и сутра изјашњавати да ли прихватају институције тзв. Републике Косово.
Референдум ће у Зубином Потоку, Звечану и Косовској Митровици бити одржан у данас и сутра, а у општини Лепосавић само данас. Прелиминарни резултати биће познати 15. фебруара увече, а коначни ће бити објављени 19. фебруара.
Члан Комисије задужене за спровођење референдума Љубомир Радовић изјавио је раније Тањугу да је одштампано 35.500 референдумских листића, од којих један број и на албанском језику, на којима ће грађани на 82 гласачка места на северу Косова моћи да заокруже да или не одговарајући на референдумско питање.
Он је додао да је могуће да ће лоши временски услови утицати на нешто мању излазност грађана, али да не сумња у “задовољавајућу” излазност.
Прелиминарни резултати биће познати 15. фебруара увече, а коначни ће бити објављени 19. фебруара.
Радовић такође истиче да је представницима УНМИК-а и ОЕБС-а упухен позив да посматрају ток референдума, те да су представници Међународне кризне групе већ изразили спремност да прате референдум.
Како је рекао, о одржавању референдума обавештени су представници међународних мисија на Косову, а од Кфора и локалне полиције очекују да тог дана као и обично обезбеде сигурност за све грађане.
Представници Еулекса саопстили су да немају став поводом одржавања референдума у четири општине на северу Косова и истакли да ова мисија ЕУ није политичка.
Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је Танјугу да питање одржавања референдума на северу Косова није питање за Еулекс, јер је мисија ЕУ на Косову техничка, а не политичка.
Командант Кфора, немачки генерал Ерхард Древс, упозорио је у међувремену да би могло доћи до конфликата на Косову, уколико би се албански националисти због најављеног референдума Срба у општинама на северу покрајине осетили провоцираним, али да се то мора спречити.
”Сигурно ће бити изражавања незадовољстава. Многима референдум не одговара”’, рекао је Древс у интервјуу немачком магазину ”Фокус”, који излази у понедељак.
Прогнозирајући да ће чак 98 одсто Срба на предвиђеном референдуму гласати са ”не”, упозорио је да би ”ако се албански националисти буду тиме осећали провоцирани, могло, такође, доћи до конфликата са српском мањином на југу”.


Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Braco SRBI…SRETNA VAM SLAVA Sv.TRIFUN-Bog Vam Snage Dao…Vas referendum ulazi u Istoriju-SRPSKU…HVALA VAM DO BOGA…AMIN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *