13. februar – SAD: Iran priprema brodove bombe u zalivu

foto: Arhiva

VAŠINGTON – Iran je pojačao mornaričke snage u Persijskom zalivu i pripremio brodove koji bi mogli biti upotrebljeni u samoubilačkim napadima, ali američka mornarica ga može sprečiti da blokira Ormuski moreuz, izjavio je komandat američkih mornaričkih snaga u tom regionu Mark Foks.

Iran je proteklih nedelja više puta pretio da će blokirati plovidbu brodova u Persijkom zalivu ili napasti američke snage, ako zbog sankcija bude prekinuta njegova trgovina naftom ili ako bude napadnut njegov sporni nuklearni progam.

“Oni su povećali broj podmornica i brodova za brze napade. Neki od manjih bordova su opremljeni velikim bojevim glavama koje mogu biti upotrebljene kao eksplozivne naprave za samoubilačke napade. Iranci imaju veliki minski inventar”, kazao je
viceadmiral Foks.

“Mi smo sa velikom pažnjom pratili kako razvijaju rakete velikog i malog dometa, balističke rakete srednjeg i velikog dometa i, naravno, razvoj njihovog nuklearnog programa”, rekao je Foks koji se nalazi na čelu Pete američke flote, prenosi Rojters.

On je dodao da Iran u ovom trenutku ima 10 malih podmornica.

Foks je kazao da je američka mornarica spremna za napad ili probleme u Persijskom zalivu i da ima širok spektar spremnih
opcija koje može da ponudi američkom predsedniku Baraku Obami.

On je, međutim, rekao da diplomatiji treba dati prioritet kada je u pitanju smirivanje tenzija.
Evropska unija je prošlog meseca donela odluku o uvođenju embarga na iransku naftu koji u potpunosti treba da stupi na snagu 1. jula.

SAD i EU su iranskoj centralnoj banci uvele nove sankcije koje otežavaju zemljama da Iranu plate naftu koju od njega uvoze, a Iranu da plati robu koju on uvozi.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *