02. februar – Saveznici se spremaju za rat

foto: Arhiva

SAD, Velika Britanija i Francuska su počele s prebacivanjem vojske u rejon Persijskog zaliva. Stručnjaci smatraju da se saveznici na ovaj način pripremaju za rat s Iranom. Prvi udari mogu biti naneti već početkom ovog leta, prenose mediji, pozivajući se na informisane vojne izvore.

Po postojećim podacima vojska pristiže na osmansko ostrvo Masira, koje se nalazi južno od Ormuskog moreuza, gde se nalazi baza VVS SAD. U Persijskom zalivu se trenutno nalaze dve američke udarne grupe nosača aviona. Već se pojavljuju vesti da grupaciju može pojačati još jedan nosač aviona, eskadronski nosač mina Momsen i atomska podmornica Annapolis. Takođe se povećavaju vojne grupacije SAD u Izraelu i u Kuvajtu. U Saudovsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate počela je da stiže vojska Velike Britanije i Francuske. Glavni cilj je Iran, čiji nuklearni program odavno izaziva nezadovoljstvo i zabrinutost zapadnih zemalja.

Međutim, u toku poslednjih meseci pojavio se drugi povod za početak otvorene konfrontacije – to je Ormuski moreuz, glavni morski put za transport nafte na svetska tržišta iz rejona Persijskog zaliva. Teheran je zapretio da će ga zatvoriti, a saveznici očigledno nameravaju da nanesu udarac ukoliko pretnja bude ostvarena. S druge strane, nijedna od nabrojenih zemalja sad nije spremna za rat, smatra stručnjak Instituta za poznavanje Istoka RAN Vladimir Sažin.

Sad je vrlo ozbiljna unutrašnja politička situacija praktično u svim zemljama za koje se pretpostavlja da mogu postati učesnice u konfliktu. U Sjedinjenim Državama je već započela predizborna predsednička trka. U Iranu će 2. marta biti održani za ovu zemlju vrlo važni parlamentarni izbori, a predsednički će biti u leto 2013. godine. I u Francuskoj će uskoro biti održani predsednički izbori. I uopšte, Evropa je sad više zabrinuta zbog svojih ekonomskih stvari i jednostavno nije vreme da se bavi ratom.

Istovremeno, visoka koncentracija vojnih snaga u rejonu Persijskog zaliva sama po sebi stvara situaciju koja preti da će eksplodirati. Dovoljan je jedan slučajan pucanj da obe strane započnu vatru. I u tom slučaju nadmoć će očigledno biti na strani saveznika, izjavio je Vladimir Sažin.

Ukoliko počnu borbena dejstva od strane Sjedinjenih Država će početi da deluju moćne snage ratne mornarice sa značajnim brojem aviona, osim toga, biće angažovana baza SAD „Dijego Garsija“ u Indijskom okeanu, za strateške bombardere odatle do Irana relativno nema mnogo. Amerikancima će se pridružiti Englezi i Francuzi, kao i arapske monarhije Persijskog zaliva koje vade naftu. A Iran praktično nema saveznika u regionu. Režim Bašara Asada u Siriji ni sam trenutno nije u najboljoj situaciji. Jedino na koga Teheran može da računa jesu grupacije „Hezbala“ u Libanu i eventualno, grupacije „Hamas“ u sektoru Gaza.

Najneprijatnije u ovoj situaciji je to što prebacivanje vojske u Persijski zaliv i zaoštravanje situacije može da prekine proces pregovora koji je već započeo između Teherana i različitih međunarodnih organizacija. Mnoge zemlje, a pre svega Rusija, pridržavaju se pozicije da ni uticaj sile, čak ni sankcije neće pomoći u rešavanju iranskog problema, izjavio je stalni predstavnik Rusije u OUN Vitalije Čurkin.

Brizi Rusije zbog mogućeg rata u Persijskom zalivu pridružile su se sve zemlje Organizacije Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (OSKB). Od drugih velikih igrača na međunarodnoj sceni protiv rata u Iranu otvoreno govori Kina. Nažalost, zasad ni njeni protesti, ni upozorenja Rusije ne zaustavljaju saveznike na putu ka još jednom konfliktu na Bliskom istoku.

Izvor: Glas Rusije

7 komentara

  1. ..da, “na zapadu – nista novo” ?! Ispada, da su svi “recepti” na stolu ?! Resavanje krize – ratom i sl. ?! A neke ‘lekcije’ ( o padovima ‘imperija’) – ostaju nenaucene ?! Zalosno…

  2. Ponavljanje u ciklusima od: Krstaša.Napoleona,Bizmarka,Franc Josip,Hitler i ovi udruženi u Nato imperiji jurišaju tamo gde
    gde su predhodnici kroz vekove padali! Nema pameti na Zapadu
    oni sve ratove započinju i gube.Nisu oni pobednici oni su se
    između sebe obračunavali,narodi na koje su kidisali postajali
    su sve jači u tu su problemi Zapada.KAVKAZ i što gravitira
    tome velikom prostoru suviše je veliki zalogaj za gladnu
    HIJENU U NATO IMPERIJI.

  3. redakcija ovu grupu kriminalaca naziva saveznici?
    Zna im se cilj ,znaju metode, nastupi

    i stav koji kaze:” sve vase je nase a sve nase je samo nase!

    Moze nam se jer imamo silu i laz/medije/ na nasoj strani .

    Ciji su to saveznici? Saveznici Srbiji i Srbima nisu, vec su prijetnja citavom miroljubivom svijetu.

  4. Vec vidjeno, Rusija spava dok je opkoljavaju¬!¬¬

  5. Ima li kraja ovakvoj zabavi.

  6. Ameri nisu dileje, svaku akciju i mogucnost ratovanja izanaliziraju detaljno pa tek onda donose odluku o napadu. To da li je to pravedno ili ne, manje je bitno, pa kada je neka sila u istoriji čovečanstva bila pravedna. Nego treba se odbraniti jedinstvom, radom, stvaranjem vojnih resursa. Da su naši političari zaista brinuli o svojoj zemlji, nego što su krali i svađali se oko podele postizbornog plena i mi ovako mali bi odoleli takvoj sili! Ameri su bič božji svim onim lopovskim i u kriminal i korupciju ogrezlim vlastima!

  7. Svetlost i toplina

    Biće kraj ovakvoj zabavi kad ZAPADNE ZEMLJE PROPADNU DO KRAJA.
    Kraj im je blizu,jer bezobzirno srljaju u njega.Sve prevare
    koje prave će im se OBITI O GLAVU.I kad se oslobodimo
    13 porodica (plemstvo evropskih zapadnih država) koje same
    “povlače konce” ovih igara.Sami prozvode krize i rešavaju
    “probleme” za koje samo oni imaju REŠENJA.I nameću ih na silu
    svim narodima na planeti.U tom kolu je i KATOLIČKA CRKVA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *