In memoriam: Marko Marković

 

 

Doajen srpskog sportskog novinarstva Marko Marković preminuo je juče u Beogradu, u 76. godini posle duge i teške bolesti.

Marko Marković rođen je u Leskovcu 1935. godine. Novinarstvom se bavio od 1957. godine. Najveći deo karijere proveo je u Radio-televiziji Beograd (od 1962. do 1995).
Počeo je kao dopisnik Radio Prištine iz Beograda (1957-1961), bio je sportski saradnik i komentator Radio Beograda (1961-1992), komentator TV i radio prenosa stotinak košarkaških i bezbroj fudbalskih utakmica, izveštavao je sa 40 evropskih i svetskih šampionata i olimpijskih igara.
Marković je učestvovao je u pokretanju kultnih emisija Sportski pregled, Sportska subota, bio je autor i voditelj TV emisije Indirekt (od 1971), zatim autor više radio i TV emisija o sportu, velikog broja intervjua i 6 monografija.
Marković je bio i odgovorni urednik Sportskog programa TV Beograd, odgovorni urednik Sportskog programa RTS-a (od 1992), kao i predsednik Udruženja sportskih novinara SRJ.
Dobitnik je nagrade “Svetozar Marković” UNS-a (1972), Oktobarske nagrade Beograda, Godišnje nagrade RTS-a, Nagrade za životno delo Udruženja sportskih novinara Srbije (USNS, 2008).

Od 1995. godine radio je na Televiziji Pink, gde je bio urednik sportske redakcije, a poslednjih godina i redovni kolumnista sportske rubrike u listu Pečat.
Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

 

5 komentara

  1. savva markovic

    ode nam jos jedan Velikan srpskog naroda. Neka mu je vecna slava i carstvo mu nebesno!

  2. Ode, Srpski kralj sportskog novinarstva i br.1 komentator, slava mu !

  3. Indirekt nikad nece umrijeti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *