26. decembar – VLADINA UREDBA O KOSOVU NEUSTAVNA

Uredba Vlade Srbije na osnovu koje danas počinje primena sporazuma Beograda i Prištine o slobodi kretanja je „apsolutno u suprotnosti sa Ustavom Srbije“, ocenio je portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković.

„Ovom odlukom otvoreno se diskriminišu građani Srbije i uspostavljaju dobrosusedski odnosi sa Kosovom. Zbog toga DSS je uveren da će sve odluke vlade koje su donete pod pritiscima EU i Brisela, a kojima vlast trguje sa delom teritorije, biti od strane Ustavnog suda odbačene“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da je vlast dozvolila da sa dokumentima „lažne države Kosovo Albanci mogu da se kreću po ostatku Srbije, dok je Srbima na Kosovu zabranjeno da se kreću sa jedino ispravnim dokumentima države Srbije“.

„Vlast sve ovo čini zarad neizvesnosti kandidature (za EU) koja je ništa drugo do kruna od papira kojom Brisel neprestano ucenjuje Srbiju. Vreme je da se Srbija okrene sebi i svom razvoju, a da prava mera odnosa Srbije sa EU bude razvijena ekonomska saradnja sa državama članicama EU, a ne članstvo u EU“, rekao je Petković.

Portparol DSS je dodao da je srpski narod na Kosovu „jedino taj koji ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini, tako da sve odluke koje donosi, kao i do sada, biće u interesu ne samo naroda na Kosovu već i cele Srbije“.

„Uvek biramo narod, a ne ucene i pritiske Roberta Kupera i Brisela, koji otvoreno žele da srpski narod na Kosovu odvoje od Srbije“, rekao je Petković.

5 komentara

  1. Pođimo od petog Oktobra sve su vlade bile pod ucenama ko se
    suprostavljao otišo je sa političke scene i vlasti.Novi izbori
    trebali bi dati odgovor na poražajuću politiku Dosa. oviCrveno-
    žuti ako dobiju izbore onda nešto kod Srba nije uredu. Svi
    problemi nastaju kada se ne oseća BILO naroda.

  2. Vlast ovo cini jer mora. Dala baba banku da udje u kolo,a sada ne moze da izadje,jer je duboko uvucena u blato,koje joj polako stize do grla i neumitno se penje prema ustima i nosu.

  3. Gospodine Petkoviću,moram biti maliciozan, otkrili ste rupu na saksiji.Neustavna uredba!Pa zar je to prva neustavnost ove Vlade.Zar je uredba o “katastarskim knjigam,,,” ustavna? Tamo je kranja instanca,( za mene građsnina RS sa KiM, koji još uvek tamo ima imanje)Vrhovni sud kosova.Zar je ustavan Statut APV i Zakon o nadležnosti APV? Zar je ustavno da nas Tadić i ŠuNATOvac “uteraju” u NATO bez referenduma? Zar,….?

  4. zaista sa nama Srbima nesto nije u redu! U ozbiljnim drzavama se onima koji rade protiv Ustava,sudi i lisavaju se slobode a kod nas?
    Ako se ovima dopusti da jos 4 godine haraju ostatkom Srbije, nestajemo sa karte sveta i kao narod i kao drzava.

  5. Koliko ja znam Dr. prof. Kostunica je doktor pravnih nauka pa sta se ne potrudi da narodu objasni zasto je sve to protuustavno. Nismo mi svi pravnici pa da znamo sta je Ustavno a sta je protuustavno. Ovo ne govorim samo u granicnim prelazima nego u opce o svim dokumentima koji su dogovoreni sa Pristinom bez da su oni prosli kroz Skupstinu. Interesira me zasto se Ustavni sud sam ne izjasni i to po hitnom postupku ili ceka da dodje mart sledece godine pa da onda to postane bezpredmetno. Takav Ustavni sud nije nam potreban ali jos nisam cuo niti jednog politicara i opozicionara da je tako nesto rekao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *