16. decembar – Ruski konvoj stiže na odredište

JARINJE – Konvoj sa ruskom pomoći za Srbe na severu Kosmeta, koji je od utorka bio blokiran na administrativnom prelazu Jarinje, krenuo je jutros, nešto posle sedam sati u pravcu Kosovske Mitrovice.
Humanitarna pomoć iz Rusije biće predata Crvenom krstu Srbije u Zvečanu, gde se nalazi veliko skladište ove organizacije.
Nakon što je postignut dogovor oko prelaska, više od 20 kamiona sa oko 300 tona humanitarne pomoći, uz pratnju tri džipa Euleks policije, tokom noći su prošli kontrolu na prelazu Jarinje.
Nakon što su svi kamioni iz konvoja prešli na stranu Kosova konvoj se pokrenuo u pravcu Kosovske Mitrovice, gde će se obaviti svečana predaja.
Tri džipa Euleks policije sinoć su, preko prelaza Merdare a potom iz centralne Srbije, pristigla na administrativni prelaz Jarinje, nakon čega su pripadnici Euleks carine ponovo počeli kontrolu i propuštanje kamiona.
Konvoj sa ruskom pomoći stigao je na administrativni prelaz Jarinje u utorak pre podne, a nakon što su propuštena dva kamiona, Euleks carina je zaustavila proceduru propuštanja teretnjaka.
Euleks je zahtevao od ruske strane da prihvati pratnju Euleks policije, tvrdeći da se radi o u EU uobičajenoj proceduri za tako velike konvoje, ili da se kolona preusmeri na prelaz Merdare.
Nakon pregovora na najvišem političkom nivou između Moskve i Brisela postignuto je kompromisno rešenje da se prihvati pratnja Euleksa u manjem obimu.
Konvoj Ministarstva za vanredne situacije Rusije prati ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, koji će danas, kako je planirano oko podneva, u Kosovskoj Mitrovici predati i jednu ikonu koju je ruski premijer Vladimir Putin poklonio Srbima na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *