16. децембар – Руски конвој стиже на одредиште

ЈАРИЊЕ – Конвој са руском помоћи за Србе на северу Космета, који је од уторка био блокиран на административном прелазу Јариње, кренуо је јутрос, нешто после седам сати у правцу Косовске Митровице.
Хуманитарна помоћ из Русије биће предата Црвеном крсту Србије у Звечану, где се налази велико складиште ове организације.
Након што је постигнут договор око преласка, више од 20 камиона са око 300 тона хуманитарне помоћи, уз пратњу три џипа Еулекс полиције, током ноћи су прошли контролу на прелазу Јариње.
Након што су сви камиони из конвоја прешли на страну Косова конвој се покренуо у правцу Косовске Митровице, где ће се обавити свечана предаја.
Tри џипа Еулекс полиције синоћ су, преко прелаза Мердаре а потом из централне Србије, пристигла на административни прелаз Јариње, након чега су припадници Еулекс царине поново почели контролу и пропуштање камиона.
Конвој са руском помоћи стигао је на административни прелаз Јариње у уторак пре подне, а након што су пропуштена два камиона, Еулекс царина је зауставила процедуру пропуштања теретњака.
Еулекс је захтевао од руске стране да прихвати пратњу Еулекс полиције, тврдећи да се ради о у ЕУ уобичајеној процедури за тако велике конвоје, или да се колона преусмери на прелаз Мердаре.
Након преговора на највишем политичком нивоу између Москве и Брисела постигнуто је компромисно решење да се прихвати пратња Еулекса у мањем обиму.
Конвој Министарства за ванредне ситуације Русије прати амбасадор Русије у Србији Александар Конузин, који ће данас, како је планирано око поднева, у Косовској Митровици предати и једну икону коју је руски премијер Владимир Путин поклонио Србима на Косову.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *