22. novembar – DSS više neće učestvovati u radu parlamenta

BEOGRAD – Poslanička grupa Demokratske stranke Srbije (DSS) napustila je danas skupštinsku sednicu i neće više učestvovati u radu parlamenta jer nije prihvaćen zahtev da u dnevni red bude uvršten njen predlog deklaracije o Kosovu.
“U radu skupštine više nećemo učestvovati i ne vraćamo se u salu dok se ne ispune naši zahtevi. Nenormalno je da raspravljamo o zakonima kao da je u državi sve u redu, jer smo mi praktično u vanrednom stanju”, izjavio je novinarima u parlamentu poslanik DSS i bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić.
On je ocenio da se dijalog Beograda i Prištine završava za desetak dana i da će rezultat biti odricanje Srbije od dela svoje teritorije.
“Robert Kuper okupi Editu Tahiri i Borka Stefanovića i pre razgovora uruči im rezultate. Oni zatim malo ragovaraju i svi su zadovoljni, naročito EU koja posreduje. To je nepodnošljiv način kapitulacije države – davanje delova države na veresiju, što može ubuduće da bude primer i drugim državama da tako nešto traže”, rekao je Samardžić.
Prema njegovoj oceni, rezultati razgovora Beograda i Prištine bili su dogovoreni onoga trenutka kada je prihvaćen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.
On procenjuje da eventualno dobijanje kandidature za članstvo u EU Srbiji neće doneti ništa, kao što se ništa neće dogoditi i ako ne dobije kandidaturu.
Samardžić takođe smatra da ni sama Vlada Srbije nije složna u vezi sa razgovorima u Briselu, a kao argument je naveo nedavno održanu sednicu Odbora za KiM na kojoj su se, kako je rekao, svi složili da razgovore treba prekinuti, sem šeFa pregovaračkog tima Borka Stefanovića.
On je zaključio da je po Srbiju izuzetno loše i ti što je parlament ostao nem na događanja u pokrajini
“Borba za pravično rešenje tog pitanja svakako će biti nastavljena i to će biti teže kada se završe pregovori, ali ona ostaje nekim budućim generacijama”, rekao je Samardžić.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *