05. новембар – Грчки проблем одлаже преговоре са Србијом?

БРИСЕЛ, 4. новембра 2011. (Бета) – Проблеми с Грчком неповољно утичу и на досад видну уздржаност неких кључних земаља ЕУ према даљим корацима ка пријему нових чланица са Западног Балкана, а Црна Гора и Србија могу очекивати да се о датуму почетка преговора у ЕУ разговара тек половином 2012. године.
То су агенцији Бета потврдили званичници у ЕУ, у Бриселу, као и функционери у министарствима иностраних послова неколико чланица Уније.
Већина ипак сматра да је Србија заслужила да добије статус кандидата за чланство, под условом да се настави дијалог с Приштином и да “обе стране одустану од непопустљивог става” на северу Косова.
Немачка, Велика Британија и САД сматрају да се што пре мора доћи до “заокруживања косовске ситуације” тако да то више не буде никакво жариште, а да Србија пристане на што бржу нормализацију с Приштином, можда и по неком опробаном европском моделу.
Хрватска привреда исто тако уопште није у добром стању, и даље има велике структурне проблеме, “али је на путу ка ЕУ имала сталну подршку Немачке”.
На састанку водја ЕУ у децембру највероватније ће само бити “с интересовањем примљено на знање” да је Европска комисија предложила да се покрену преговори с Подгорицом.

Извор: Бета

2 коментара

  1. Mi Srbi netreba da budemo deo imperijalista i da naša
    deca brane one koji su nas bombardovali i otimaju Kosovo i
    Metohiju. Naše mesto je sa bratekim Ruskim narodom!

  2. Radoslave, u politici nema bratstva i vječitih prijatelja. Ima samo vječitih interesa. Istorija je to hiljadu puta pokazala, kao i na primjeru Južnih Slovena sa Rusima. Mjerilo svega u politici su: 1)kako stoje stvari; 2)analiza i 3)stvar koristi u prilici.
    Prilika za korist u politici je ono što zamjenjuje Ljubav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *