Novi realizam

Piše Milorad Vučelić

Gotovo da niko od predstavnika režima u Srbiji više ne izgovara čuvenu rečenicu: „Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova“. Ta rečenica, koja se razlegala sa svih televizija i političkih govornica naprosto je iščilela iz javnog života. Sve se pretočilo u neke nove neodređene formulacije o „rešavanju kosovskog problema“, „mirenju legitimnih zahteva“ i slično. Uporedo s tim došlo je do prave pomame onih koji prosto urlaju na vlast što je „spora u predaji Kosova“ i koji bi odmah i pod svim uslovima i bez ikakvih uslova priznali i amputirali Kosovo. Obrazloženja su razna i egzotično šarolika i na sve i svašta liče. Na sve sem na Srbe i Srbiju, bar ne u smislu istorijskog namirenja onog najboljeg i nastavljanja moralnih i duhovnih vertikala jednog naroda. Na političkoj i medijskoj sceni Srbije dominiraju oni kojima su uporišta deponije srama i bruke koje svaki narod, pa i naš, ima.

Nema velike potrebe za radikalizacijom nadgornjavanja u kritičkom izricanju kada je dovoljno reći da se radi o ljudima koji su jednostavno rečeno potpuno nedorasli problemima vremena u kojima ih je zapalo da se nađu na položajima na kojima odlučuju o sudbini jednog naroda i države. U otkrivanju njihovih motiva, koristi, prevara ili zabluda gotovo da nema nikakvih čari, niti bilo kakvog izazova za pronicljivost.
Aktuelno stanje stvari na Kosovu jasno pokazuje šta se sve moglo uraditi da je u poslednje tri i po godine vođena smišljena i nacionalno i državno odgovorna politika (pročitati tekst Aleksandra Nikitovića „Ugovor za razbijanje Srbije“, u ovom broju „Pečata“). Kada danas, posle katastrofalne strategije i taktike, ima toliko teškoća i žestokih otpora u otimanju Kosova šta bi tek bilo da se Srbija drukčije i mudrije ponašala.
Zbog te istorijske tvrdokornosti politički i medijski akteri morali su da pokušaju da proizvedu sasvim osobeno i novo poimanje i proizvođenje stvarnosti i realnosti. Po tom naširoko propagiranom shvatanju stvarnosti u nju ne spada Ustav Srbije, u nju ne spada nijedna opštepoznata istorijska činjenica, u nju ne spada Rezolucija 1244. Saveta bezbednosti UN, ne spadaju zakoni države Srbije, ne spada nijedna skupštinska Rezolucija, ne spada volja naroda na višestranačkim izborima…
Vajni profesori Međunarodnog prava sa neutaživim sladostrašćem govore da to za šta su oni navodno stručni uopšte i ne postoji, niti bilo koga, na bilo šta obavezuju. Oni ismevaju svakoga ko se na Međunarodno pravo ili na bilo kakav legalitet poziva. Svako ko bilo šta od gorepomenutog uvažava je za njih nerealan. Oni proklamuju da je realnost i stvaranost samo batina u glavu, i ništa više. Oni naknadno dokazuju i pokazuju da je Hitler imao istančan odnos prema Međunarodnom pravu. Njihovo poimanje stvarnosti podrazumeva uvažavanje i nastavljanje tekovina svih prethodnih, pa i fašističke okupacije. U toj i takvoj stvarnosti i realnosti nema mesta za srpske antifašiste, ali ima za honvede, Hortijevce, baliste, folksdojčere itd. Za njih već danas ima mesta, a koliko sutra u tu poželjnu realnost će ući i svi pripadnici OVK-a, a o bosanskoj Al kaidi da i ne govorimo.
Uzor našim novim realistima su sve susedne države ili „države“ koje se legitimišu i pred nama i pred svetom neposrednim zločinima prema Srbima (ovih dana je sahranjen 1001. Srbin od početka nove šiptarsko-natovske okupacije), zatiranjem tragova istorijskih zločina prema srpskom narodu ili, pak, potpunim ponižavanjem Srbije kao države. Tako je Hrvatska, kao što je poznato, pre nekoliko dana oglasila ništavnim i neobavezujućim sve propise koji dolaze iz Srbije i prethodnih država u kojima je obitavala. To je pravi dokaz uspešnosti i realizma srpske zvanične politike izvinjavanja i pomirenja.
Jednostavno, u takvoj realnosti ne stanuje srpski narod već puki interes održavanja današnjih vlastodržaca i političara koji su još pravoverniji i još dosledniji sledbenici već vladajuće ideologije. To da je većina naroda protiv ovakvog shvatanja realnosti za pomenute nije nikakva tajna, ali to ih ne tera na oprez, uzdržanost i eventualnu korekciju, već ih naprosto pomamljuje i podstiče da budu još bešnji i žešći. Ponovo se i još više onako s koca i konopca sabiraju, „koaliraju“, udružuju, a pod stranim patronatom kao i uvek, ne bi li se kako ponovo dokopali vlasti.
U novoproizvedenoj realnosti kao uporišni kamen temeljac blista Ahtisarijev plan za Kosovo, odbijen čitavih šest puta u Savetu bezbednosti. Odbijen i od svih legalnih i legitimnih srpskih državnih organa. Da bi ojačali ovu realnost oni prizivaju u pomoć sećanje na navodno nekada odbačeni plan Z-4 za rešavanje srpskog pitanja koji nikada kao uobličen nije ni postojao i pripreman je od istih onih koji su organizovali „Oluju“ samo zato da bi je maskirali. U već prvoj fazi tobožnje izrade plana Tuđman je jasno i glasno govorio nemačkom diplomati Arensu, a i svima drugima, pa na zvaničnom sastanku i potpisniku ovih redova, da nikada i ni pod  kojim uslovima neće prihvatiti ni slovo od tog plana, ali da ga on slobodno i što duže izrađuje dok se ne završe sve pripreme za eliminisanje Srba kao „remetilačkog faktora“ hrvatske državnosti.
Navodno je u ovom novom realizmu Slobodan Milošević već odavno izgubio Kosovo. Pa što ga onda njemu ne uzeše, nego se ovi današnji osećaju obaveznim da ga daju? Valjda iz velikog poštovanja koji imaju prema njemu. Šta su radili punih jedanaest godina? Misle li  stvarno da bi njih Milošević izabrao da u Ostavinskoj raspravi oni budu izvršioci njegovog testamenta ili nosioci nekog naslednog udela.
Potpuno u skladu s ovim novim realizmom je i operacija koja bi se mogla nazvati – medijski Račak. Lažne i izmišljene informacije o skidanju barikada na Brnjaku, sejanje smutnje i zabune u narodu, žestoka kriminalizacija otpora naroda na barikadama… a sve kao uvod u primenu brutalnog nasilja i njegovog opravdanja (pročitati tekst Nikole Vrzića „Borisova kosovska kletva“).
Eto, i pored sveg upinjanja svih najjačih otima se i ne da se Kosovo. Odupire se nekako. I to samo od sebe i zahvaljujući dostojanstvu srpskog naroda koji tamo živi.

6 komentara

  1. Poštovana redakcijo,

    Povodom promene politike Lista i objavljivanja samo prvog pasusa teksta, u elektronskom izdanju . . . . . . . .

    Ceo tekst vam neće biti dostupan ni u elektronskomni u štampanom izdanju.

    • Nataša Radača

      Poštovani,

      Politika našeg preduzeća NAŠ PEČAT a.d. ,i redakcije PEČAT’a odlučila je da pređe na prodaju elektronskog izdanja našeg magazina. Ukoliko i dalje ne budete zadovoljni ovom uslugom uvek možete kupiti naše štampano izdanje u trafikama širom Beograda i regiona ili se pretplatiti na štampano izdanje preko GLOBAL PRESA na sledeće telefone : 0113291404 ili 2769301. Sa poštovanjem, redakcija PEČATA

  2. Đorđe Bojanić

    Čuvajmo Svetosavlje,
    jer ako zaboravimo svoju prošlost,
    nestaćemo kao narod
    na to nas obavezuju naši sveti preci:
    Sveti Sava i svi Nemanjići,
    sveti Lazarevići,Brankovići,
    Karađorđevići,Obrenovići,i
    Plava grobnica,
    i sveti Jasenovački i Bratunački mučenici,
    i svi Srpski mučenici koji postradaše
    od Kosova do današnjih dana
    braneći krst časni i slobodu zlatnu.
    Čuvajmo pravoslavlje ljubimo srpstvo !

    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

  3. Prvo iščili reč, a potom sve ostalo!

  4. Ovi žuti pomognuti sa crvenim sve uslove i pod uslove prihvatiše da narod srpski ne pitaše.Posle izbora mnogo toga
    ima da se briše na političkoj sceni,i među državnim odnosima.

  5. Narode srpski, prihvatimo preokret i maknimo preokretače za sva vremena i one koji to isto rade time što ništa ne rade u interesu Srbije i naroda srpskog. Ima Srbija dovoljno pameti da izabere svoj put. Mi smo zemlja na istoku, tamo sunce izilazi i to je naš put. Najače i veoma brzo rastuće ekonomije su na istoku: Japan, Kina, Rusija … BRIK. Preokretači su veoma dobro plaćeni od svojih gazdi sa zapada, strani na kojoj sunce u padajućoj putanji zalazi, baš kao njihove ekonomije: Grčka, Italija, Španija Portugalija, Irska…, pa gde nas to ovi preokretači žele da povedu i to bez Kosova? U raspadajući sistem i ne demokratiju gde treba da zaboravimo ko smo, šta smo i gde su nam koreni, pa to samo kretenski um moze da smisli a budale da prihvate. Sobzirom na srpsku pamet nadam se da se to neće desiti.
    Sa druge strane, preokretači hoće da verujemo da crno vise nije crno nego da je belo, što znači da su nam ovi sa zapada prijatelji i ako je to skupina sve samih neprijatelja Srbije od vajkada pa do danas na čelu sa englezima, to valjda svi znamo.
    Obratno, na istoku sve sami prijatelji. Pa u kom to društvu Srbija treba da se nadje? Odgovor je prirodan i očigledan, a onima kojima to nije jesano neka pitaju svoje ogledalce. Na žalost mi nemamo svako svoje ogledalce, jer u Srbiji postoje samo dva u kojma srbi mogu da potraže svoj put. To je list PEČAT i emisija PITANJA I ODGOVORI na TV Palma, ostatak medijske slike Srbije je totalni mrak ispunjen raznim šouima, velikim bratovima, farmama sraćkavim serijama i ostalom bižuterijom koja uglavnom služi za skretanje pažnje od glavnih problema, uništavanju opšte kulture i dekadenciji svega ili ti zaglupljivanju jednog dela naroda. Dokle?

    PS:
    Sramota je što na javnomom servisu ili ti RTS – u nema emisija koja se bave gorućim pitanjima za srpski narod čijim reketiranjem, tj. TV pretplatom se on izdržava. To treba ukinuti – hitno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *