28. oktobar – Kfor sam sebi krči put, svi tragaju za rešenjem

KFor je jutros uklonio barikadu na ulazu na administrativni prelaz Brnjak, i time demonstrirao rešenost da sprovodi svoj mandat, ali je odbio da koristi mogućnost slobode kretanja na severu, dok, kako je objasnio general Erhard Drevs, to pravo ne bude važilo i za Euleks.
Kako su Tanjugu potvrdili Srbi koji su se rano jutros zatekli kod Brnjaka, akcija KFora bila je munjevita, i u njoj je učestvovao veliki broj vojnika KFora Vojnici su, prema njihovim rečima, sa oklopnim transporterom uklonili tri teretna vozila sa puta, od kojih je jedan odguran u provaliju.
Akcija pokazuje nesumnjivu odlučnost KFora da obezbedi svojim vojnicima nesmetan transport do administrativnih prelaza na severu, uz napomenu komandanta međunarodnih snaga da KFor neće koristiti pravo na slobodu kretanja sve dok to pravo ne bude vazilo i za Euleks.
Drevs je to izjavio na konFerenciji za novinare tokom posete opštini Štrpce, gde je izrazio zadovoljstvo što situacija na severu Kosova nema uticaja na jug i jugoistok Kosova. General je u Šrtpcu boravio u sklopu posete opštinama na jugu i Sistoku Kosova, koje su mešovitog etničkog sastava.
Isključujući svaku mogućnost vraćanja vremena unazad generalni je sekretar NATO Anders fog Rasmusen u Belinu izjavio da Alijansa to neće dozvoliti, niti da će na to uticati nedavne napetosti na Kosovu.
I dok Rasmusen konstatuje da je KFor u proteklih 12 godina na Kosovu “pomogao u pretvaranju jednog od evropskih žarišta u većinom mirno mesto”, Vlada Srbije u Izveštaju o aktivnostima na stabilizovanju stanja u Pokrajini, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje da država u punoj meri zastupa i brani interese naroda na KiM, te da će to činiti i ubuduće.

Zvanična Moskva smatra da osnova za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji treba da bude dijalog zainteresovanih strana sa uporištem na temeljnim međunarodno-pravnim dokumentima, pre svega na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Ponovo se oglasio američki kongresmen Dejna Rorabaker izjavom da bi se princip samoopredeljenja naroda morao poštovati i u odnosu na Srbe sa severa Kosova.
Podsetimo on je nedavno izneo inicijativu za rešenje spora Beograda i Prištine putem podele i razmene teritorije i stanovništva.

Danas su se u Beogradu ministar za KiM Goran Bogdanović i šeF UNMIK-a farid ZariF složili da međunarodno prisustvo u Pokrajini, što podrazumeva UNMIK, KFor i Euleks, u angažovanju na normalizaciji stanja na severu Kosova i Metohije moraju da deluju u granicama svojih statusno neutralnih mandata.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *