28. oktobar – Euleks treba da bude statusno neutralan

ZVEČAN, 28. oktobra 2011. (Beta) – Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je u petak da će sloboda kretanja na severu Kosova biti moguća i za Euleks, ali tek pošto pokažu da su statusno neutralni.
“Očekujemo da Euleks sa predstavnicima Vlade Srbije i Ministarstvom za Kosovo i Metohiju dogovore da li će im biti omogućeno da prevoze kosovske carinike i pogranične policajce do administrativnih prelaza Brnjak i Jarine”, rekao je Milović za agenciju Beta povodom stava komandanta Kfora Erharda Drevsa da neće koristiti slobodu kretanja dok je ne dobije i Euleks.
Milović je dodao da Srbi na severu Kosova očekuju od Euleksa da bude statusno neutralan i da ne radi na uspostavljanju carine sa centralnom Srbijom i odmah će “imati slobodu kretanja”.
Predsednik opštine Zvečan je podsetio da je Euleks imao slobodu kretanja sve do 25. jula (kada su kosovski specijalci krenuli na prelaze Jarinje i Brnjak) i dodao da je zaključak čelnika četiri “opštine gest dobre volje koji nije prihvaćen baš od svih narodnih predstavnika”.
“Želeli smo da se relaksira situacija i vrati uzajamno poverenje koje su Kfor i Euleks izgubili kod gradjana pošto su se otvoreno stavili na stranu Albanaca. Mi smo oslobodili jednu kolovoznu traku, omogućili im prelaz kako bi snabdevali svoje jedinice i vršili njihovu rotaciju”, rekao je Milović.
Prema njegovim rečima, Srbi na severu Kosova očekuju da posle usaglašavanja stavova sa vlastima u Beogradu i Euleks nastavi svoju misiju u okviru mandata koji ima i u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *