28. октобар – Еулекс треба да буде статусно неутралан

ЗВЕЧАН, 28. октобра 2011. (Бета) – Председник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао је у петак да ће слобода кретања на северу Косова бити могућа и за Еулекс, али тек пошто покажу да су статусно неутрални.
“Очекујемо да Еулекс са представницима Владе Србије и Министарством за Косово и Метохију договоре да ли ће им бити омогућено да превозе косовске царинике и пограничне полицајце до административних прелаза Брњак и Јарине”, рекао је Миловић за агенцију Бета поводом става команданта Кфора Ерхарда Древса да неће користити слободу кретања док је не добије и Еулекс.
Миловић је додао да Срби на северу Косова очекују од Еулекса да буде статусно неутралан и да не ради на успостављању царине са централном Србијом и одмах ће “имати слободу кретања”.
Председник општине Звечан је подсетио да је Еулекс имао слободу кретања све до 25. јула (када су косовски специјалци кренули на прелазе Јариње и Брњак) и додао да је закључак челника четири “општине гест добре воље који није прихваћен баш од свих народних представника”.
“Желели смо да се релаксира ситуација и врати узајамно поверење које су Кфор и Еулекс изгубили код градјана пошто су се отворено ставили на страну Албанаца. Ми смо ослободили једну коловозну траку, омогућили им прелаз како би снабдевали своје јединице и вршили њихову ротацију”, рекао је Миловић.
Према његовим речима, Срби на северу Косова очекују да после усаглашавања ставова са властима у Београду и Еулекс настави своју мисију у оквиру мандата који има и у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *