Ретуширање историје и рехабилитација злочина

Пример Леона Рупника: Како су издајници и злочинци проглашени за невине жртве комунизма

Иако се дуго чинило да се Словенија, за разлику од Хрватске, успешно одупрла ревизионизму сопствене историје, последња одлука словеначког Врховног суда открива да антифашизам и у Словенији губи битку са наследницима некадашњих квислинга и ратних злочинаца. Врховни суд Словеније је озлоглашеном домобранском генералу Леону Рупнику нетом поништио пресуду чијим је извршењем домобрански генерал због издаје земље и колаборације са нацистима стрељан у околини Љубљане 1946. године, уз губитак грађанских права и имовине, и поступак после 75 година вратио нижој судској инстанци у Љубљани – „на поновно суђење“.

ОБРТИ ТОЧКА ИСТОРИЈЕ Занимљив је и разлог за овако шокантан обрт точка историје. Према мишљењу словеначких врховних судија, неке од тачака оптужнице „нису биле довољно образложене“, а нека дела која су Рупнику стављена на терет – ни према тадашњем законодавству нису била кажњива. Словеначко тужилаштво је, међутим, инсистирало на чињеници да је Рупник признао сва злодела која су му стављена на терет у 11 тачака оптужнице, и да у случају признања кривице нема потребе да пресуда садржи експлицитно образложење кривице оптуженог… Али све то није поколебало словеначке врховне судије да, упркос утврђеном чињеничном стању и Рупниковом признању, ипак пониште правоснажну пресуду.
Преостају само два излаза из настале ситуације: или ће тужилаштво повући оптужницу против вође словеначких домобрана генерала Леона Рупника, или ће првобитну пресуду поништити – првостепени суд. То је правна акробација којом је словеначка десница уз помоћ податних судија испословала Рупникову рехабилитацију „на мала врата“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *