Почетна / Друштво / Мали Шенген за „Велику Албанију“

Мали Шенген за „Велику Албанију“

Да ли је новосадска Декларација аутентични плод балканске политике, која би пре свега морала да има у виду интересе становника балканских земаља?

После завршетка дводневног састанка председник Републике Србије Александар Вучић, те премијери Северне Македоније Зоран Заев и Албаније Еди Рама представили су јавности 10. октобра у Новом Саду заједничку Декларацију о успостављању зоне „малог Шенгена“. Већ употреба синтагме „мали Шенген“ јасно указује на намеру доносилаца Декларација да по узору на „велики“ Шенген, у који је укључено 26 европских земаља, до 2021. године уклоне између ових држава граничну контролу и све друге ванцаринске баријере које онемогућавају слободан прекогранични проток роба, капитала и људи. Како је том приликом објаснио А. Вучић, сва тројица лидера „једва чекају“ да други чланови тзв. западнобалканске шесторке (чине је поред Србије, Северне Македоније и Албаније, још и Црна Гора, БиХ и тзв. Република Косово), који се на више места експлицитно помињу у тексту Декларације, прихвате основна правила „малог Шенгена,“ а она ће можда већ бити обелодањена на састанку у Охриду, 10. новембара ове године. При томе су Црној Гори, БиХ и тзв. Косову већ упућени позиви за састанак који ће бити одржан у децембру у Тирани.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

  1. Veoma cudno; toliko znacajna tema a ne ma komentara. „moje pleme snom mrtvijem spava“ Da li je moguce?
    4    0
  2. Ovo je trgikomicno i neozbiljno, ako uzmemo u obzir sve bivse republike koje su nam sve od reda veliki neprijatelji, nasi hoce da prikljuce i dokazanog neprijatelja Albaniju, alal vera majstore ko god da je izmislio ovu glupost, treba mu dati nobela za glupost momentalno.
    0    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *