Харадинајево ново одело – нова подела карата

КиМ и политичке загонетке

Изненадна оставка због исто тако нагле и недоречене „посете“ Хагу Рамуша Харадинаја, дојучерашњег премијера сепаратистичке владе у Приштини, не наговештавају толико очекивану правду за жртве злочина ОВК већ нову расподелу карата за наставак замрлих преговора Београда и Приштине

Честитка САД Рамушу Харадинају на одлуци да се одазове позиву Специјалног суда за Косово, уз истовремену личну честитку генерала Веслија Кларка „на преданости у постизању напретка и развоја Косова“, у ствари су шифроване поруке да се не узбуђује превише све док поступа по упутима и инструкцијама његовог главног ментора с оне стране Атлантика. Уосталом, зар није сам Харадинај својевремено изјавио за ТВ „Хепи“ да Косово и нема спољну политику, те да је, у ствари, води Америка.
И није се Харадинај нешто потресао ни током изненадног пута у Хаг, где је саслушан као осумњичени, ни по повратку, када је чак покушао да одржи седницу сепаратистичке владе иако је поднео неопозиву оставку. Приштинска „Коха“ примећује да се Харадинај, пошто се вратио са саслушања у Специјалном суду у Хагу о злочинама тзв. ОВК над Србима и другим не-Албанцима, понаша као да се у међувремену ништа није догодило.
Мада се, иако се не види, догодило и догађа много тога. А нарочито у вези с таксама и наставком преговора између Београда и Приштине. Харадинај, са већ стеченом ауром тврдог и непопустљивог играча, приликом подношења оставке најавио је да таксе остају на снази, мада је свима јасно да се ради о изнуђеном чину како би дошло управо до њиховог укидања, само је за то тражен прихватљив начин.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *