Упад РОСУ у северни део Косовске Митровице

Припадници РОСУ упали су рано јутрос са више возила у северни део Косовске Митровице и ухапсили четири особе. Портпарол косовске полиције изјавио је да су оних ухапшени у оквиру истраге убиства Оливера Ивановића. У подне заказан протест.

Ухапшени су полицајац Драгиша Марковић, Саша Ћуричић, Марко Рошић и Недељко Спасојевић. Припадници Росу упали су у њихове станове, брутално их тукли пушкама и ногама и одвели у полицијску станицу у јужном делу града.

Горан Ракић, градоначелник Косовске Митровице, позвао је Кфор да дође у северни део Косовске Митровице и да објасни народу то што су јуче рекли да све држе под контролом и да нема померања снага припадника Росу. Ракић је позвао и председника Србије Александра Вучића да спасе Србе у јужној српској покрајини.

ТВ Прва јавља да су рације извршене на још неколико локација у граду. У Косовској Митровици су се нешто пре шест сати огласиле сирене које су се чуле пуних сат времена.

КФОР је обавештен о хапшењу четири особе у Северној Митровици и прати ситуацију, која је тренутно мирна, изјавио је за портпарол команданта КФОР-а Вићенцо Грасо.

“КФОР не планира да интервенише, јер је ово била полицијска операција и била је повезана са истрагом о убиству Оливера Ивановића. Знамо шта се догодило и пратимо ситуацију. Безбедносна ситуација је мирна”, казао је Грасо за Танјуг.

Он је навео да је хапшење изведено у оквиру истраге о убиству лидера грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Узнемирост и страх од јутрос владају међу грађанима северног дела Косовске Митровице, од како их је јутрос, пре шест сати, пробудила сирена за узбуну.

Грађанису су послушали позив градоначелника Косовске Митровице да се врате свакодневним активностима, али истичу да су уплашени, јер нису очекивали упад специјалних јединица РОСУ и хапшења својих суграђана.

“Паника је завладала од јутрос. Узнемирени смо много, овако нешто и јесмо и нисмо очекивали”, каже један Митровчанин за Тањуг.

Грађани истичу да верују у државу Србију, да их неће оставити и препустити Албанцима јужно од Ибра.

“Како да се осећамо у ратном стању, овде је овако скоро 20 година. Једина нада нам је наша држава Србија”, каже мештанин северног дела Косовске Митровице.

Упад и хапшења која су јутрос извели припадници Росу на северу Косова представљају опасан потез, којим се веома заоштрава ситуација, изјавио је јутрос председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун и додао да је то и наговештај могућих нових насилних акција Приштине на северу Косова.

“Ово је опасан једностран потез Приштине којим се веома заоштрава ситуација и додатно подижу тензије, али нажалост и наговештај могућих нових насилних акција Приштине на северу Косова”, рекао је Дрецун гостујући на РТС-у.

Према његовим речима, било је јасно да ће се услед концентрације специјалних косовских снага нешто десити.

“Они су извршили концентрацију специјалних снага који су им потребни за такве акције и јединица РОСУ и ФИТ јединица о којима се мало прича. То је јединица која треба да прерасте у војну елитну формацију, а коју су тренирали Британци и Американци. Било је јасно да ће се после те концентрације косовских снага нешто десити”, казао је он.

Дрецун је истакао да се чини да су најновији догађаји само саставни део шире стратегије коју је, изгледа, наметнуо превасходно косовски премијер Рамуш Харадинај, а у циљу прекида било каквих разговора са Београдом о могућности постизања договора о коначном статусу Косова и Метохије и скретања пажње косовске јавности са проблема политичке, социјалне и економске природе на Косову.

“Све то треба заправо да буде преусмеравање пажње Алабанаца са изузетно тешке економске, социјалне ситуације, са многобројних проблема са којима се суочавају и неуспеха који су направљени у јачању међународног положаја те лажне државе и изузетно нестабилне политичке ситуације”, казао је Дрецун.

Он је подсетио да актуелна владајућа коалиција у Приштини нема већину без гласова Српске листе и нагласио да “они тако желе да преусмере пажњу сопствене јавности са тих проблема на мржњу према Србима”.

„Уместо да има протеста међу Албанцима због лошег живота, они пале српску робу. Па ћете онда да шаљете специјалне јединице на север, да претите Београду. Све је усмерено ка томе да се не наставе разговори у Бриселу и да не дође до коначног решавања статуса Космета”, рекао је Дрецун.

Иде се ка томе да се изазове сукоб, каже министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић тумачећи ситуацију насталу након упада РОСУ на север Косова, а пре тога дуплирања такси на производе из централне Србије.

Јутрошњи упад јединица РОСУ у северни део Косовске Митровице показује да је наше ћутање схваћено као слабост, а симптоматично је и да се то догодило баш данас, када су најављени мирни протести, каже Јевтић.

“Симптоматично је да смо ми за данас најавили мирне протесте. Очигледно да је изабран моменат кад смо желели да поручимо да нећемо да ћутимо и да је наше ћутање до сада неко разумео као слабост”, рекао је Јевтић гостујући на ТВ Пинк.

Он је истакао да је важно то што је председник Александар Вучић поручио да Срби на КиМ неће остати незаштићени.

Јевтић истиче да увођење 100-процентне царине на производе из Србије ионако тежак живот Срба чини још тежим и комплокованијим.

“Никакве реакције са наше стране није било, а иде се ка томе да се изазове сукоб. Циљ је јасан – да председника Вучића стави у незавидан положај и да Срба на крају буде све мање и мање и да кад дође до договора кажу: ето, вас нема”, рекао је Јевтић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да су у акцији РОСУ ухапшене четири особе.

Симић је навео да су у акцији РОСУ приведени Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић и Марко Рошић и Саша Ћурчић, преноси тв Пинк.

Симић је затражио да четворица Срба без одлагања буду пуштена и враћена породицама јер је, како каже, уверен да нема разлога за хапшење.

3 коментара

  1. ja sam albanac, ali vi sami plasite svoj narod, terajuci starah u kossti , Rosu, rosau, pa to su samo ljudi kao svi drugi to nisu vanzemaljci, mislim dsa nije dobro to.

  2. Od vas se ocekuje da donesete odluku o formiranju ZSO na osnovu dogovora u Briselu.I kraj prici.Kako oni,Skupe tri coveka,napisu sta zele I toga se svi drze. Opametite se vec jednom!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *