Протеривање сиромашних, или сиромаштва?

Брисел је жестоко осудио најновији мађарски Закон о забрани становања на јавним површинама

Као што сваки четврти држављанин Мађарске живи у двомилионској Будимпешти, тако је житељ те престонице у северном комшилуку Србије, али илегални, и сваки трећи мађарски бескућник од 30 хиљада колико их укупно има у тој држави.

ЗАКОНСКА ЗАБРАНА ЗАДРЖАВАЊА Да би заштитила „јавни ред, безбедност, здравље и културне вредности“, странка Фидес премијера Виктора Орбана 15. октобра изгласала је закон који бескућницима забрањује задржавање „на одређеним јавним површинама у случају да они та места користе као своје претежно боравиште“.
Формулација поменутог закона оставља две велике недоумице, а с њима и могућност тумачења „од случаја до случаја“. Прва је – шта значи претежно боравиште, а друга – на које се јавне површине закон односи? За бескућнике који у првих 90 дана примене закона једном прекрше његова правила – предвиђена је новчана казна од 160 хиљада форинти (500 евра). Ко то уради два пута – чека га присилни хуманитарни рад, а у случају понављања „кривичног дела“ трећи пут – биће ухапшен и директно спроведен у затвор, уз одузимање и уништавање свих личних ствари које је у тренутку лишавања слободе имао код себе.
Усвајањем овог закона Мађарска је постала прва држава у Европи која је забранила живот на улици.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. уопште небитан

    Него, хоће ли ПФ НС да `увози` наставике из Мађарске, после најновије пресуде у корист `средњошколаца` и њиховог права да у Србији не користе српски језик ? Колико кошта “пријатељство” наивног са лукавим ? И КО даје тумачења проблематичних прописа о коришћењу језика народности у Војводини ? И ко дели `новце` за мањинске пројекте и уопште представља незаобилазни `фактор` у многим сферама живота у Војводини ? Много тема, без правих анализа. Заиста, неки могу да ликуку на 100 годишницу ПОРАЗА њихових претходника… Жалосно…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *