Почетна / Интервју / Проф. др Радослав Гаћиновић – Инспирисани Обилићем

Проф. др Радослав Гаћиновић – Инспирисани Обилићем

Тешка времена увек изнедре велике људе. Тако је Аустроугарска монархија насилном политиком створила све предуслове за стварање покрета Млада Босна

Моје интересовање за Младу Босну потиче од раних дана младости, а поникло је у мојој породици. Сећам се да сам као мали дечак проводио дане на једној високој стени која се издизала изнад места на коме је некада била кућа у којој се родио Владимир Гаћиновић. Одатле сам посматрао путеве којима је Владимир отишао у свет, у историју. Ко се бави науком зна да је сваки почетак тежак, а пошто се код мене појавио интризички мотив да што успешније представим јавности моја сазнања о Младој Босни, то је за мене био изузетан изазов. Жеља да напишем и објавим нешто значајно о Младој Босни тињала је у мени још од студентских дана, а претворила се у стварност одмах након што сам одбранио докторску дисертацију на Правном факултету Универзитета у Београду пре више од 25 година. Сматрао сам да је и моја обавеза према породици, нацији и науци да осветлим дубинске димензије настанка и деловања омладинског ослободилачког покрета Млада Босна – каже у разговору за Печат, проф. др Радослав Гаћиновић, научни саветник у Институту за политичке студије у Београду, овогодишњи добитник Награде „Печат времена“.

Монографија Млада Босна, која је недавно изашла у издању „Евро бука“, бави се важном историјском и правном теоријом у покушају да се разјасне узроци и димензије догађаја с почетка XX века. Како су текла истраживања, прикупљање грађе и рад на књизи?
Настојао сам да на основу историјских чињеница, анализе научних радова домаћих и страних аутора, свих расположивих архива, укључујући и породични архив и веома значајних сазнања које сам стицао од раних дана младости у својој породици осветлим дубинске димензије омладинског ослободилачког покрета Млада Босна. У писању књиге много ми је помогла методологија научноистраживачког рада коју сам учио током постдипломских студија на Факултету политичких наука у Загребу и искуство које сам годинама стицао бавећи се научноистраживачким радом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *