Преминула професорка међународног права Смиља Аврамов

Професорка Правног факултета у Београду и чланица Српске академије наука и уметности Смиља Аврамов преминула је данас у 101. години у Београду, саопштило је Удружење „Огањ“.

Смиља Аврамов је рођена 15. фебруара 1918. године у Пакрацу, док је Правни факултет завршила у Загребу 1947. године. Докторирала је на Правном факултету у Београду 1950. године, а стручно се усавршавала у Лондону и у САД, на универзитетима Харвард и Колумбија, преносе београдски медији.

Од 1973. године до одласка у пензију 1985. године, била је шеф Катедре за међународно право и међународне односе Правног факултета у Београду.

Предавала је по позиву и на бројним универзитетима у Европи, Азији и Америци, а од 1980. до 1982. била је на челу светског Удружења за међународно право.

Била је један од водећих светских стручњака за проблематику геноцида, а током 1991. и 1992. године, као стручни консултант председника Србије Слободана Милошевића, учествовала је на међународним конференцијама везаним за распад СФРЈ.

Место и време сахране Смиље Аврамов биће накнадно саопштени.

Један коментар

  1. Душан Буковић

    Нека је слава и хвала знаменитој Србкињи Смиљи Аврамов, која је својим животом и искуством осветлила главни мотив: За крст часни и слободу златну! Уткала је тај мотив у своје биће у овом кратком и трошном овоземаљском животу. Нека јој је лака земља и нека јој Господ Бог подари рајско насеље. Вечан јој помен у народy Србском, а породици искрено саучешће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *