Живојин Ракочевић: ВЕЖБА ЗА СУДЊИ ДАН

Четврти август на Косову

Када су Србе јужно од Ибра присилили да живе у косовском систему, Косовска Митровица је изгледала као острво слободе. Данас, када су нам се придружили, делимо исту депресију, исте страхове и неизвесност. Изгледа да смо опет заједно

Разговарала Наташа Јовановић

Ако се подела догоди на северу Косова, завршиће се у Босни и Херцеговини. То значи да у том међупростору нестаје Македонија, преобликују се Црна Гора и оно што данас зовемо југ централне Србије. Подела је савршен алиби да мафија остане на власти и најкраћи пут до „Велике Албаније“. Подела је најцрње и најгоре решење јер се више нема шта делити, остале су само емоције којима манипулишу страни интереси и криминалци. Ако поставимо границу усред те емоције и тако срушимо Дечане, одрекли смо се будућности наше толико помињане деце – каже у разговору за „Печат“ Живојин Ракочевић, писац и новинар.

Прошле године у ауторском тексту на који ових дана подсећају интернет портали упозорили сте да реализација идеје поделе Косова може ићи кроз три потеза што би за последицу имало „муњевито етничко чишћење Срба јужно од Ибра и уништавање споменика српске духовности и културе“. У тренутку када се идеја поделе поново актуелизује, сматрате ли да је сценарио који води до ње неминован?

Подела је део нашег живота и она се појављује када нема никаквог решења. Она практично значи да албански националисти и исламисти који чекају коначно решење покушавају да доврше посао и први пут у историји избришу све што је наше и уклоне, како кажу, „мину из темеља своје нације“. Пошто је Косово, по речима Хилари Клинтон, „приватна ствар њене породице“, јастребови ове идеје настоје, а они не бирају средства, да заврше свој „успешни пројекат Косово“.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar
    Vladimir Bulajic

    Ne razumem se u politiku, niti me ona interesuje. Znam samo, iz ličnoga iskustva, da gde god se i kad god se ona izbaci u prvi plan , ističe isključivo slabost i nemoć zato, manite se prazne priče već dela, samo dela govore. SANU, SPC ali i Skupština, sa svim svojim nerealno potplaćenim ministrima, predali su KiM, kao i sve Srbe, na milost ili nemilost stranim tržištima, uostalom kao i samu Srbiju, koja je, uzgred rečeno, izgubila sve nametnute ratove ’90.ih godina. Haug.

    3
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *