Почетна / Вести / Вучић после сусрета у Бриселу: Договорили смо се око две ствари

Вучић после сусрета у Бриселу: Договорили смо се око две ствари

фото: скриншот

Александар Вучић је у краткој изјави новинарима после састанка у Бриселу рекао да данашњи разговори свакако нису били лаки и да постоје две ствари око којих су се договорили.

„Једна је да разговоре наставимо, да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисног решења и друга ствар је да чувамо мир и стабилност у односима између Београда и Приштине“, рекао је Вучић новинарима.

Навео је да не би имао више ништа да дода, а ако у једној реченици може да каже, то је да би Албанци и Хашим Тачи желели да добију све и траже све за Албанце са Косова, док се Београд труди да пронађе компромисно решење у коме ниједна страна не би била унижена.

„Ја се, наравно, борим за Србију и српску страну у којој интереси друге стране не би били сасвим занемарени“, рекао је Вучић, додајући да позиција и разговори нису лаки за било кога.

Важно је да се разговара, да се сачува мир и решавају проблеми „за будућност, због будућности и да не би било сукоба каквих је било раније“.

На питање новинара да ли ће прихватити независност Косова, председник Србије Александар Вучић рекао је:

„Управо такав тип разговора имам на свакодневној бази — да ли ћемо постићи компромис, какво би било компромисно решење… Једино компромисно решење које нам нуде све косовске политичке стране, поготову Хашим Тачи и сви остали, јесте увек само признавање независне државе Косова. То тако не функционише“.

Морамо, додао је, да седнемо и да покушамо да и једни и други кажемо својим грађанима да морамо да постигнемо компромис о многим важним питањима.

„Ви не можете бити апсолутно задовољни, а ни ми не можемо бити апсолутно задовољни. Ако су обе стране једнако незадовољне, то би значило да можемо да постигнемо право компромисно решење“, поручио је он.

На констатацију новинара да је прошли пут договорено да се проблеми решавају на миран начин, али да је и поред тога дошло до неколико инцидената, Вучић је рекао да се разговарало о томе и да су данас предузете неке врсте „техничких корака“ како да се то спречава у будућности.

Он је нагласио да је његов посао да брине о безбедности Срба и да се успевало да се сачува њихова сигурност и безбедност.

На питање које даље кораке очекује што се дијалога тиче, Вучић је рекао да је питање тешко, а одговор још компликованији из простог разлога што је ситуација таква, и што је реч о проблему који постоји 150 година и више на различите начине…

„Али имате ли право да прекинете разговоре и све оставите емоцијама и страстима да решавају и све узму под своје — мислим да на то немате право. Зато је Србија одлучна да разговоре настави и када буду заказани ми ћемо те разговоре да наставимо у доброј вери и најбољој намери да до решења дођемо“, рекао је председник Србије и додао:

„А да ли ћемо до решења доћи… До тога да можемо да понудимо нашим друштвима некакво решење, то ћемо да видимо — нисмо близу тако нечему“.

Један коментар

 1. unutrašnji dijalog.r.j.

  KOMPROMISNO REŠENJE. Vučić je naveo da bi Albanci i Hašim Tači želeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se on i Beograd trude da pronadju kompromisno rešenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena. Ako su obe strane jednako nezadovoljne to znači da možemo da postignemo pravo kompromisno rešene(!)? Rekao je da problem postoji više od 150 godina… izmišlja i daje sebi na značaju kako će ga on rešiti.

  BRISELSKI SPORAZUM, šta je nego kompromisno rešenje koje je Vučić sa Dačićem u startu 2013 godine rešio i potpisao – predao kompletnu teritoriju KiM Albanskim muslimanima: postavili granicu prema Kosovu, ukinuli sve državne institucije Srbije a Srbe ugurali-integrisali u albanske institucije. To znači da su Albanci teritorijalno dobili celo Kosovo (KiM) Briselskim sporazumom (albanska tapija na Kosovo), a jučerašnji Briselski pregovori su druga-završna faza- finalizacija Briselskih pregovora da Srbija potpiše pravnoobavezujući sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa da bi Kosovo dobilo ulaznicu za članstvo u UN.

  Vučić širi perfidne mantre kako su „obe strane po malo nezadovoljne“ i da se to reši kompromisom, a da je nezadovoljstvo Srbije u tome da nije dobila Asocijaciju/Zajednisu opština sa srpskom većinom (ZSO koja će raditi po zakonima i Ustavu Kosova kako je regulisano odredbama sporazuma), i da će to biti srpski zahtev i predmet razgovora u Briselu. Videli smo juče da o ZSO-u nije bilo ni jedne reči, jer su albanski pregovarači došli u Brisel u nenajavljenom širokom sastavu (kao pritisak na srpsku stranu) sa jedinim zahtevom da Srbija prihvati potpisivanje „obavezujuće sveobuhvatno rešenje“ o normalizaciji), da bi to bilo konačan kraj Briselskih pregovora. Nakon toga Kosovo je potpuno nezavisna Albanska muslimanska država i može da se učlani u UN, Unesko, da formira vojsku…(!). …
  9  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *