Ослобођена петорица ухапшених Срба

Петорица Срба, које су припадници специјалних снага косовске полиције ухапсили јутрос, ослобођени су нешто после 12 сати, преноси РТС.

Браћа Александар и Предраг Ђордевић из села Беривојце у Косовској Каменици, који су били јутрос међу ухапшенима, пуштени су на слободу након што су дали изјаве у полицијској станици у Каменици.

„Били смо осумњичени да смо подривали уставни поредак Косова и претили српским припадницима Косовских безбедносних снага. Ми смо то демантовали, а они нису пронашли ништа што би нас теретило, тако да смо пуштени кућама“, рекао је за РТВ Пулс Александар Ђордевић.

Петорица Срба, како је претходно саопштила косовска полиција, били су ухапшени „под основаном сумњом да су укључени у делатности против уставног поретка и безбедности Косова“, преноси РТС.

Припадници специјалних снага косовске полиције упали су у просторије Културно-просветног центра „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову код Гњилана и у тој акцији привели тројицу Срба.

Како наводи РТС, приведени су начелник Косовско-поморавског округа Радован Стојковић и директор филијале Националне службе за запошљавање у Гњилану Јован Денић.

Стојковића и Денића су припадници полиције претходно испитивали у просторијама Културно-просветног центра „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову.
Приведен је и Ненад Стојановић (44), по занимању ауто-механичар, запослен при Војсци Србије у Врању, који је како преноси РТС, ухапшен јер је наводно вршио притисак на српске припаднике Косовских безбедносних снага (КБС) да напусте ту службу.

Акција је почела рано јутрос када су припадници специјалне полиције блокирали куће начелника округа и директора Службе за запошљавање у Горњем Кусцу и почеле претрес, а према наводима житеља тог села, око шест часова појавило се најмање 10 полицијских џипова са тридесетак маскираних полицајаца наоружаних дугим цевима.

Новинарима је било забрањено снимање догађаја.   

Један коментар

  1. unutrašnji dijalog

    Marko Djurić i Vučić izvrću “uzrok hapšenja”, zamenjuju tezu, tvrdeći da su Srbi uhapšeni zbog verbalnog delikta, verbalno se suprotstavili formiranju vojske Kosova. Izbegli su da odgovore na izjave kosovskih vlasti da su Srbi uhapšeni zbog ugrožavanja “ustavnog poretka Kosova i bezbednosti” (dobili sve atribute – status – albanske države po Briselskom sporazumu). Srbi su dobro i opravdano postupili da se suprotstave formiranju vojske Kosova, ali to nije razlog da se izbegne suštinsko pitanje da li su i kako Srbi ugrožavali ustavni poredak Kosova po izjavama kosovskih vlasti? Što znači da Marko Djurić i Vučić prikrivaju status Kosova od gradjana Srbije koji je odredjen Briselskim sporazumom, tumaćeći to da Kosovo nije država i da će Vučić uskoro “kompromisom” rešiti Kosovo i sveobuhvatnu normalizaciju(!)?
    ISTO JE BILO i sa “šarenim vozom” koji je iz Beograda poslat za Kosovsku Mitrovicu (sa prikrivenim ciljem da se prikaže kako je kosovo po Briselskom sporazumu (kako ga Vučić tumači i pretstavlja Srbiji) – sastavni deo Srbije, iako su kosovske vlasti pre toga upozoravali da neće pustiti voz na Kosovu i svim sredstvima će braniti ugrožavanje trritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova po Briselskom sporazumu? VUČIĆ JE ZABRANU PRELASKA VOZA PREKO GRANICE tumačio u Srbiji kako su Albanci sa dugim cevima hteli da izazovu rat, i da je lično on zaustavio rat(!)?
    ZBOG UBRZANE PREDAJE TERITORIJE Briselskim sporazumom potrebno je hitno ZAMRZNUTI BRISELSKI SPORAZUM dok se ne veate 250.000 proteranih Srba na Kosovu, da se povrati sva državna, crkvena i privatna imovina Srbe i srpske institucije – što je osnovni uslov za pravedan status Kosova i normalizaciju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *