Почетна / Колумне / Зона сумрака – ШЕШЕЉ У ЈАРКУ

Зона сумрака – ШЕШЕЉ У ЈАРКУ

Представа којој смо у недељу сведочили у ближој и даљој околини сремског села Хртковци донела је одређену корист свим актерима – и Војиславу Шешељу, и Ђорђу Жујовићу, и Ненаду Чанку, и Балши Божовићу. Трпела је и оштећена је само недужна публика – грађани Хртковаца и околине и грађани Србије уопште

После вишенедељне зебње због начина на који ће се расплести драма око митинга и контрамитинга у месту што је мимо своје воље и беспотребно постало симбол прогона, можемо да одахнемо. Није се догодило ништа, али је и то ништа врло злокобно и штетно. Драма се претворила у трагикомедију. Елементе комичног демонстрирали су сви актери. Војислав Шешељ, човек чије деловање доприноси српској идеји колико и рад Јелене Милић евроатлантским интеграцијама Србије, поново је у свом препознатљивом маниру обрукао све који се на било који начин идентификују са принципима патриотизма, национализма, деснице, па чак и самог четништва. Данима најављујући поход на иначе мирно село, уносећи неспокој не само међу грађане Србије који припадају мањинским заједницама него и међу већинске Србе, завршио је седећи у канцеларијској фотељи у хладу дрвета где је, после кратког одмора од вожње ауто-путем, изјавио да је дошао да „провоцира режим“, а не Хрвате. Крајње бесмислено, зар не? Зашто би ико ишао у Хртковце да провоцира режим када он није тамо. Режим је у Београду, у Немањиној и на Андрићевом венцу. Једини резултат Шешељевог покушаја инвазије на Хртковце је још један аргумент у корист стереотипа о Србима као прогонитељима и етничким чистачима. Шешељ је овим испровоцирао нормалне Србе чији се углед блати у име некаквог базичног национализма, толико примитивног да заступа тезу да је „хотимично“ хрватска реч (што је из националистичког угла подједнако смислено као и залагање Владана Батића ономад да се „Србија отцепи од Црне Горе“). Шешељево витлање по Хртковцима данас, као и 1992. године, не може служити ничему другоме него давању алибија стварним прогонитељима и етничким чистачима из Хрватске, БиХ и са Косова. Шешељ је овим добио пет минута медијске славе на рачун угледа српског народа.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

 1. Članak je čist promašaj.
  1  1
  • Миркула

   На против, чланак је пун погодак. Културна особа не тражи популарност увредама и провоцирањем недужних… Толико, човек са минималном интелигенцијом схватиће о чему причам (предпостављм да Принцип не спада у ту групу)
   0   0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *