„Бесмртни пук“ у Србији

У част Дана победе у Београду и више градова у Србији 9. маја биће одржана манифестација „Бесмртни пук“. Учесници акције прошетаће улицама градова Србије, носећи портрете својих ближњих и тако показати лица оних који се нису покорили злу и који су победили фашизам.

„Бесмртни пук“ ће поводом 73. годишњице Велике победе у Другом светском рату у Београду бити одржан трећи пут заредом, а поред тога шетња ће бити уприличена и у Нишу, Крушевцу, Краљеву, Параћину и Крагујевцу, а у Републици Српској у Бањалуци и Требињу.

Историја српског народа тесно је повезана са историјом Русије, подсећају организатори „Бесмртног пука — Србија“, додајући да многи Срби себе сматрају делом руског света, делећи исти систем вредности, те да је „простор нашег заједничког сећања знатно шири од државних граница“.
 
Организатори позивају учеснике акције да понесу фотографије својих рођака који су учествовали у одбрани Србије у Првом светском рату или су се борили против фашистичке окупације Југославије у Другом светском рату, као и фотографије оних који су бранили Југославију од НАТО агресије 1999. године.
 
Такође наглашавају да позивају грађане да се придруже манифестацији без обзира на идеолошке ставове и страначку припадност, уз молбу да се у знак сећања на наше хероје уздрже од политичких парола и неслагања.
 
„Бесмртни пук“ ће у Београду кренути у 17 сати из Спомен-парка Ослободиоцима Београда, поред споменика Вуку Караџићу, Булеваром Краља Александра до Скупштине града Београда. На платоу испред Скупштине града биће уприличен свечани концерт. У част Дана победе у Комбанк дворани (Дому синдиката) у 19 сати биће одржана бесплатна пројекција филма „Собибор“.
 
У Крушевцу се учесници окупљају у 9.45 сати на тргу Костурница, да би у 10 часова почела шетња, после које ће бити положени венци на Слободишту и на Споменику руским борцима. Такође, у биоскопу „Крушевац“ у 12 часова биће приказан филм „Собибор“, а улаз је слободан.
 
Окупљање учесника манифестације у Краљеву почеће у 10 сати у парку код железничке станице на платоу испред Споменика где ће бити одржана и свечана академија. Шетња почиње у 11 часова, док је у 12 часова приказ филма „Собибор“ у биоскопу „Кварт“, а улаз је такође слободан.
 
Кад је реч о Нишу, учесници скупа се окупљају у 11.30 сати код логора, а шетња ће почети у 12.45, после које ће бити положени венци у центру града код Споменика ослободиоцима. И у Нишу ће бити одржана бесплатна пројекција филма „Собибор“ у сали „Дома Војске Србије“ у 14 часова.
Филм „Собибор“ заснован је на догађајима који су се одиграли током Великог отаџбинског рата у нацистичком логору смрти Собибор у Пољској. Октобра 1943. године поручник Совјетске војске Александар Печерски, који као заробљеник доспева у логор, за свега три недеље успева да организује побуну затвореника из земаља западне Европе и Пољске, једину успешну побуну у нацистичком логору смрти. Редитељ филма је Константин Хабенски, који игра и једну од главних улога поред Кристофера Ламберта. За пројекције је обезбеђен превод на српски језик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *