Вучић: Терористички акт, Србија да учествује у истрази

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је убиство Оливера Ивановића терористички акт и да ће се Србија према том акту тако и односити.

Обраћајући се медијима након седнице Савета за националну безбедност, одржане након убиства Оливера Ивановића које се догодило јутрос у Косовској Митровици, Вучић је рекао да у име државе Србије и у своје име и име Владе, изражава саучешће породици, што је учинио и лично.

“За државу Србију овај акт је терористички и у складу са тим ћемо се према том акту и односити”, казао је Вучић. 

“Починиоци овог акта биће ухваћени, ако их не пронађу они који то морају да учине, учинићемо ми”, додао је Вучић. 
Како је рекао, на седници Савета је договорено и упућено је писмо органима Еулекса и Унмика са захтевом да државни органи Републике Србије учествују у спровођењу истраге на територији Косова и Метохије. 

“Зато што смо уверени да би то значило и откривање истине о убиству Оливера Ивановића. Пронаћи ћемо убицу или убице. Немам овлашћења да у овом тренутку говорим о сазнањима којим располажемо. Нећу да спекулишем, али има интересантних детаља који указују на могуће починиоце“, рекао је Вучић.

“Убијен је човек који је родитељ, супруг и који сасвим сигурно није био неко ко је позивао на сукоб Срба и Албанаца. Ко год да је извео – Србин, Албанац, странац, извео је напад на породицу Ивановић, на Србе на КиМ, на север Косова, на Србе у целини“, додао је председник Србије. 

Додао је да неће да говори о спекулацијама, али да су “убице оставиле одређене трагове“. 

Вучић је рекао да је делегација Србије у Брислеу прекинула разговоре у оквиру дијалога, јер је бесмислено разговарати уз свакодневне претње и поручио Кадрију Весељију, правом, како каже, “господару на Косову”, да неће стићи до Ниша како је претио. 

“Тешко је да говорите о нечему кад имате свакодневе претње, где онај ко је прави господар на Косову, а то нису ни Тачи, ни Харадинај, већ Кадри Весељи, и то сви који познају ситуацију на Косову добро знају, а који говори да се Албанци неће зауставити до Ниша”, рекао је Вучић. 

“Ми смо разумели те претње, добро смо их схватили, као и ћутање оних који је требало истог секунда да реагују”, поручује Вучић. 

Весељију је поручио да до Ниша неће стићи. 

И Ниш ће остати леп град који могу да посете као туристи. 

“А то да долазе са војском, то нека забораве”, закључио је Вучић.

“Желим да укажем на следећу чињеницу – да постоје идеје у оквиру једне земље унутар Кфора да прекине једновремене контроле административне линије. Имам и званично доказе да са собом воде све чешће у контроле и косовске снаге”, рекао је Вучић. 

Ово је упозорење, додао је председник Србије, да не покушавају да, сем изазивања напетости, не покушавају то да искористе како би увели косовске безбедносне снаге, односно војску Косова и коначно отели српску имовину на северу Косова. 

“Да знају да добро читамо шта раде. По њима је доста да нађу одређени постотак Срба који би радили у Косовским безбедносним снагама…зато иду уцењују, приморавају….”, рекао је још Вучић. 

Према његовим речима, неки албански медији на Косову говоре исто што и поједини политичари у Србији да је Србија иза убиства Ивановића како би увела контролу над севером Косова, ау суштини њихова намера је да “албанска чизма дође на север и то је једини смисао шта раде и све што хоће”. 

“Они који кажу да им је стало до Ивановића- страшно им је стало. Четири године су га страшно гонили као најгорег криминалца…Кад прође све ово питајте његову породицу колико су му помогли. Свима онима који кажу да ова власт убија политичке противнике могу само да кажем бедници једни”, казао је Вучић. 

Косовом, како каже, управљају Албанци и странци и сада они треба да кажу ко је убица. “Ако нећете ви, онда ћемо ми”, рекао је он. 

“Онда ћемо да се питамо како нису нашли убицу, а ми јесно. Ко је кога ту крио и ко је кога штитио”, закључио је Вучић.

2 коментара

  1. Nema vise komentara.Nisam mnogo ljudi sreo ali njihove reakcije su mi sve rekle.Ubedjen sam da ce to i vlast saznati.

  2. Osecam potrebu da i ovo kazem.Ako ova konstatacija da ce i vlast osetiti posledice,vrati na politicku scenu snage od 2000 onda nama nema spasa.I ne zasluzujemo ista bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *