Вучић на Косову и Метохији: Имам само једну поруку за Албанце

Председник Србије Александар Вучић поручио је Србима на Косову и Метохији да морају да остану и опстану на својим огњиштима, уз даљу и већу помоћ државе, а Албанцима је поручио да, без обзира на различите интересе, Србија жели да учини и учиниће све да очува мир и реши размирице.

„Срби морају да остану и опстану на својим огњиштима на Косову и Метохији. Не сме да нас буде мање на земљи на којој смо увек живели. Зато ћемо се као држава борити не све начине“, поручио је Вучић из Бањске, где га је, на јаком снегу и уз звук манастирских звона, дочекао велики број грађана и свештенство манастира.

Вучић је у кратком обраћању рекао да Срби остану и опстану на КиМ, а  да је држава Србија помагала и помагаће их и даље, посебно сада и још и више јер имамо фискалну стабилност и економски просперитет. 

Како је рекао, Срби морају да остану на својим огњиштима:

„Не сме да нас буде мање на територији где смо одувек живели, а за то ћемо се као држава борити на све начине“, поручио је председник.

Он је рекао и да је дошао да разговара са грађанима који су узнемирени након злочиначког убиства Оливера Ивановића и да жели да разговара о безбедности, и који су то органи који ту безбедност треба да гарантују.

„Желим да разговарам о безбедности, који органи су ту да гарантују безбедност. Да видимо како они то чине“, казао је он. 

Вучић је, осврћући се на атентат на Ивановић, рекао да ће Србија, иако је била спремна да учествује у истрази, што албанска страна неће, размењивати информације са косовским институцијама, и да ће сачекати коначне резултате.

„Видећемо хоће ли истрага довести до починилаца овог гнусног злочина. Ако се то не деси, многе ствари ће бити јасне, као што сам рекао првог дана“, подвукао је он.

Вучић је казао да ће по питању безбедности Србија морати да пронађе нове модусе како да безбедност и мир грађана српске националности учини јаснијим, видљивијим и да узнемиреност буде мања. 

„За нас је од кључног значаја да пронађемо додатне механизме за борбу против криминала и корупције у сопственим редовима“, трећа је порука Србима председника Србије.

Говорећи о улагањима Владе Србије у обнову на Косову и Метохији, Вучић је пренео да је много тога урађено и да је Влада учествовала у 170 пројеката, обнови 42 цркве и манастира.

„Остаје још 250 милиона да уложимо, а 168 милиона динара смо већ уложили. Много тога је урађено у Бањској, не само иконостас и зидови манастира, већ смо много урадили и на бањи, чиме се живот вратио у Бањску. Као што је рекао епископ, не бисмо се постидели пред Милутином“, рекао је он. Од изузетног значаја је да се заврши пројекат Сунчане долине, стамбено насеље за око 300 породица, додао је Вучић. 

„Наставићемо с тим и гледати како да даље помажемо нашем народу како би био бројнији и чувао наша огњишта“, нагласио је он. 

Србима на Косову и Метохији је захвалио на чврстини, постојаности, храбрости и жељи да чувају своју земљу, своју Србију, али и своје породице.

„Дошао сам и да поручим Албанцима да, без обзира на то што неретко Србе доживљавају, не бих рекао непријатеље, али као противнике, и неретко имамо различите интересе, Србија не само да жели мир, већ ће дати све од себе да тај мир сачува. Учинићемо све да вишедеценијске и вишевековне размирице решимо, да обезбедимо трајност тог мира и сигурност за сваку албанску и српску породицу“, рекао је он.

У току је састанак Вучића са политичким лидерима Срба са КиМ.

Председник Србиjе Aлександар Вучић положио jе данас венац на месту где jе пре пет дана убиjен лидер ГИ СДП Oливер Ивановић у Kосовскоj Mитровици.

Вучић: Без милости за починиоце и налогодавце

„Сматрамо разрешење стравичног злочина кључним за нестајање узнемирености и страха код људи. За нас није важно име убице, које год да је нације. Према починиоцима и налогодавцима никакве милости неће бити“, рекао је Вучић после састанка са локалним Србима који је трајао дуже од три сата.

„Разговарали смо о опстанку народа. Наш посао је да разговарамо. Наша политика мора да буде политика мира са Албанацима без обзира шта они раде. Наше је да се понашамо озбиљно и одговорно. Сматрам да је важно да разговарамо и наставићемо да разговарамо. Овде ефективну надлежност имају приштинске институције. Успели смо неколико ствари на Северу. Има 98 посто српских полицајаца. Наш посао је да разговарамо о новим пројектима. Како да новцем помогнемо развој севера Косова. Страних инвестиција неће бити док се не реши статус“, рекао је Вучић.

Вучић каже да Србија хоже да помогне привредницима и самониклом бизнису.

„Сви смо говорили веома отворено. Морамо да будемо толерантни према политичким противницима. Не желимо да ово икада напустите молим вас да останене овде и молим вас да нас пустите да не користимо никакво оружје. Боље да разговарам са Тачијем него да се пуца. Питају грађани како ће их заштити. Пронаћи ће одређена решења као што су посебни телефони. Верујем да никоме неће пасти на памет да склони Србе са својих огњишта. Као што сам био са вама свих година и 1999, и 2004. и 2008. и 2013, када сте хтели да ме линчујете због бриселског споразума и данас сам овде“, рекао је Вучић.

Један коментар

  1. Ne znam gde je greska.Politika naseg predsednika dovela je do toga da ja niti mogu da gledam niti da slusam ono sto on i ljudi oko njega pricaju.Cim se pojavi on ili njegovi ministri ili njegovi novinari,analiticari ja prebacujem program ili gasim tv.Nemoguce je naci medij gde ih nema.Imam dosta godina (60) kakva se to greska kod mene desila ne mogu da skapiram.Jednostavno ova snishodljivost,ljigavost,bezidejnost,svesno samounistenje je neizdrzljivo.Zamislite ironije bar 50% srbije nece u EU vi danas nemate stranku koja bi to podrzala.Ludilo prodatih dusa.Pogledajte samo vojvodu Seselja i sve ce vam biti jasno.

    4
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *