Почетна / Документи / (Не)свети злочинац

(Не)свети злочинац

На 72. годишњицу ослобођења неколицине логораша из Јасеновца, у организацији Истраживачког института Јасеновца из Њујорка, у Меморијалном парку Холокауста у Бруклину одржан је 16-годишњи свечани помен обележавања Дана Јасеновца под називом „Степинац, историјски ревизионизам и одрицање Холокауста – опасност од неофашизма у Хрватској“.Преносимо изводе из излагања „Печатовог“ сарадника Јована Пејина, које је прочитано на овом скупу.

Пише Јован Пејин

Афера Степинац светац показује да савремена хрватска елита и народ не знају како да се односе према кроатонацизму и геноциду над Србима. Изабрали су да га игноришу, као да се није десио. Ово стање је последица неизвршене денацификације у хрватском друштву после 1945. године

Хрватски прелати и кардинали у Ватикану, на челу са папом Војтилом, споразумели су се са врхом Цркве у Хрвата да др Алојзија Степинца, надбискупа Загреба а потом кардинала, прогласе за свеца, а стицајем околности су своју намеру оставили наредним светим оцима да је спроведу у дело. После најаве проглашења новог свеца, патријарх српски Иринеј обратио се писмом папи Франциску и указао на чињенице које доводе у сумњу његово светаштво. Дао је папи Франциску, у писму, и образложење зашто др Алојзије Степинац не може да буде светац, и процес проглашења је заустављен.

Наследник папе Војтиле, папа Рацингер, оставио је новом папи Франциску да се суочи са непобитним чињеницама о злочину геноцида над српским народом у ратној држави Хрвата 1941–1945. Суочен са непобитним чињеницама, папа је одлучио да заустави процес беатификације и предложио да се утврди стварна делатност високог свештенослужитеља Цркве у Хрвата током рата 1941–1945. Предложио је да једна комисија, састављена од најкомпетентијих људи СПЦ и Цркве у Хрвата, утврди право стање ствари!

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. NajvećI hrvatski sinovi su; andrija artukovic, mile budak, ante paveli, alojzije stepeninačin… itd sve zlikovac do zlikovca. bravo za još jednu ‘evropsku naciju’
    1    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *