Горан Игић – Како је уобличена албанска нација

teodora-tolevaРазговарао Владимир Димитријевић

О једном историографском бестселеру – Разговор са преводиоцем књиге Теодоре Толеве Утицај Аустроугарске империје на стварање албанске нације (1896–1908)

Недавно је и код нас објављена књига бугарске историчарке Теодоре Толеве, која се бави питањем настанка албанске нације. Она је право откровење; о овој теми смо понешто знали, али нисмо могли ни да слутимо све аспекте проблема, чија је империјална димензија, преко деловања САД, и даље снажно присутна на Балкану. Толева, нажалост, није више међу нама, па смо разговор водили са Гораном Игићем, преводиоцем овог драгоценог дела на српски.

Господине Игићу, зашто је ова књига важна?

Одавно није запамћено оволико интересовање за књигу са строго научном тематиком као што је био случај са делом покојне бугарске историчарке Теодоре Толеве под називом Утицај Аустроугарске империје на стварање албанске нације (1896–1908). Издавач је кућа „Филип Вишњић“, а саиздавач Институт за европске студије. Како истиче др Александар Раковић у предговору српском издању, српски језик је четврти језик, након шпанског, бугарског и немачког издања, на коме се саопштавају открића Толеве у вези стварања албанске нације. Књига ће ускоро добити и своје грчко и руско издање. У том раду Толева долази до закључка да аустроугарска дипломатија игра одлучујућу улогу за развој осећања националне припадности Албанаца у Османској империји, која се претворила у тамницу народа на исти начин као и Аустроугарска империја. Политичка акција Беча је одлучујућа за процес националне изградње у светлу Ернеста Гелнера и његове модернистичке теорије, што касније доводи до стварања албанске државе.

Књига је представљена на Сајму књига 29. октобра 2016. на штанду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, пред бројним посетиоцима, а посебно велику част учинила је својим доласком мајка ауторке, госпођа Виолета Толев, као и пријатељи Теодоре Толеве из Каталоније попут Срђана Красића и Младен Радовановића. Било је гостију и из Шпаније, Бугарске, Јерменије. Уводну реч дао је Мирослав Тохољ, а говорили су и издавач Дејан Мастиловић, др Александар Стојановић и преводилац. На свој начин допринос издавању књиге дали су и Силви Гаврилов, др Миша Ђурковић, Ђорђе Опсеница, Ранко Гојковић.

Већина докумената из књиге се први пут појављују у јавности и показују механизме деловања у овој специјалној операцији дугог трајања.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

 1. Avatar
  Novi Kneževac

  Što nigde ne piše kako doći do te knjige? U kojim knjižarama je ima?

  Voleo bih da pročitam ovu knjigu, jer to onda znači, da smo mi u vreme Obrenovića spavali, tojest Austrijanci su nas uspavljivali, a ustvari su nam radili iza leđa, i nama i Turcima!

  Ako je to tako, ova knjiga jeste revolucionarna.

 2. Avatar

  Књига Др.Теодоре Толеве – „УТИЦАЈ АУСТРОУГАРСКЕ ИМПЕРИЈЕ НА СТВАРАЊЕ АЛБАНСКЕ НАЦИЈЕ 1896 – 1908“, може да се купи код издавача исте, са попустом од 30 % у односу на цене у књижарама.

  Издавачка кућа „Филип Вишњић“ тел: 011/3750-161
  имејл адреса: komercijala.filipvisnjic@ikom.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *