Почетна / БРОЈ 386 / „Трећи светски рат” због Сирије

„Трећи светски рат” због Сирије

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

Постаје све извесније да ће војска Башара Асада тешко још дуго да издржи, али може ли Владимир Путин да изведе и у Сирији исти трик као у Донбасу – да ратује и побеђује, а да притом остане „невидљив“?

Као муња, свет је недавно облетела вест са израелског сајта да је Русија Владимира Путина наводно послала борбене авионе и хиљаде војника у помоћ сиријском председнику Башару Асаду. Сензационална новост са маленог сајта није била тачна, али је показала да се нешто озбиљно иза брега ваља. А „ваљали“ су се, наравно, Американци – жарко желећи да укажу целом свету како Путин и Асад нешто раде испод жита. Па да, уз то, још и оптужбе за избегличку кризу у Европи пренесу на Русију, као да читав проблем нису изазвали Вашингтон и његови савезници са Блиског истока и из Европе. Јер, ко би други био крив за избегличку драму, до лидери Русије и Сирије – који не желе да се предају. И нико не сме рећи да је прави кривац онај који већ четири и по године оружјем напада изабрану власт једне суверене државе. Требало би поново што више оцрнити Путина који, по легалном позиву, притиче у помоћ сиријским властима, испорукама наоружања по уговорима закљученим још пре избијања грађанског рата, као и слањем војних инструктора.

 

ПУТ У ЋОРСОКАК

Када је цео свет видео да је сиријска „демократска опозиција“ само променила маску и претворила се у Исламску државу, Америка је променила тактику. Сада „бомбардује“ положаје ИД, али све некако на начин да Асад постаје слабији на терену, а његови опоненти јачају и заузимају позиције. Москва је схватила да времена за чекање више нема и да ће Дамаск изгубити рат који се уопште не води против „исламиста“ већ против Американаца. Они су, као случајно, ратницима калифата предали у руке више од две хиљаде модерних оклопних теренаца „хамер“ – управо онаквих какви су најпотребнији за борбе у брдско-пустињским областима Блиског истока. Остала су, наравно, без ваљаног објашњења и питања: одакле исламистима ново америчко лако наоружање и зашто је нафта толико појефтинила на светском тржишту баш од када су они преузели нека од најиздашнијих ирачких налазишта? И да ли њих Америка, заправо, засипа бомбама или доларима?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *