Дебата у Европском парламенту о изборима у Србији: Двоструки стандарди ЕУ

Француски посланик Жан-Лин Лакапел истиче да је проблем што би ЕУ желела да се меша у унутрашње ствари свих земаља – земаља чланица, држава кандидата, као и земаља изван ЕУ

Одбор за спољне послове Европског парламента одржао је данас у Бриселу дебату о политичкој ситуацији у Србији након недавно одржаних избора у децембру, током које су посланици разменили различита мишљења о изборном процесу у Србији и разговарали са представницима Европске комисије и Европске службе за спољне послове (ЕЕАС).

Шта пише у писму упућеном Урсули: Како европски политичари гађају изборе, а циљају Русију

И током данашње расправе изражена су различита мишљења, попут већ изречених о наводним неправилностима на изборима у Србији и упућен је позив државама – чланицама ЕУ да не прихвате резултате избора док међународна истрага не буде завршена, други су истакли да је реч о демократском гласању, а да су овакве дебате доказ двоструких стандарда ЕУ и вршења притиска на Европску комисију и ЕЕАС.

Заменик генералног директора Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС) Марко Марковец рекао је да ЕУ има снажна очекивања да се Србија усклади са безбедносном политиком ЕУ и санкцијама према Русији, Ирану и другим земљама и да интензивира рад на спречавању избегавања санкција, додавши да неусклађивање утиче на преговоре.

“Србија је кандидат за ЕУ, па се очекује да покаже одлучност за реформе које су нужне за приступ и које ће дати стварне резултате, што посебно укључује владавину права, демократске стандарде, слободу медија, спровођење споразума и нормализацију односа са Приштином, која је кључна за регионалну стабилност”, рекао је Марковец.

Он је истакао да се оцењује да Србија има блиске односе са Русијом, укључујући честе састанке са амбасадором Русије, и да је важно питање односа Србије и Кине, а позвао је председника Србије Александра Вучића да јача односе и са другим земљама, не само, како каже, са Покретом несврстаних.

Шеф одсека за Црну Гору и Србију у Генералном директорату Европске комисије за суседство и политику проширења Мајкл Милер оценио је да Србија наводно сарађује на спречавању заобилажења санкција и да се усклађује са визном политиком, али је нагласио “претерану зависност Србије од руског гаса”.

Милер је истакао да је ОДИХР у прелиминарном извештају оценио да су избори у Србији били технички добро организовани и да је постојао избор, али су “услови били непоштени, било је медијске пристрасности, није било границе између државе и странке”.

Лакапел: ЕУ да се не меша у унутрашње ствари Србије

Француски посланик у Европском парламенту Жан-Лин Лакапел изјавио је данас да Европска унија не треба да се меша у изборе у Србији, који су унутрашња ствар једне земље и да Брисел сада тражи изговоре да дестабилизује изборе пошто њихови фаворити нису победили.

Од Фон Крамонове до француских посланика: Како је изгледала расправа о Србији у ЕП?
 

“Србија је слободна и независна држава, њен народ је великом већином гласова поново изабрао Александра Вучића за председника. Вучић је на тој функцији да брани интересе свог народа а ја сам овде како бих поручио Европској унији да се не меша у ствари које се ње не тичу”, рекао је Лакапел, из групације Идентитет и демократија за Танјуг.

Лакапел је истакао да је проблем што би ЕУ желела да се меша у унутрашње ствари свих земаља – земаља чланица, држава кандидата, као и земаља изван ЕУ.

“Србија је изборима послала једну демократску лекцију, са великим бројем посматрача, малим бројем грешака, којих има свуда, то су били избори који су се одвијали у демократским условима, али вероватно победник избора није фаворит, није миљеник ЕУ, позиција која је била фаворит није добила изборе и сада имамо ЕУ која тражи изговоре како би покушала да дестабилизује изборе и подржава опозицију”, рекао је Лакапел.

“Европска унија не треба то да ради, нарочито не са једном земљом која није ни чланица Уније, јер Србија је слободна и независна држава, њен народ је великом већином гласова поново изабрао Александра Вучића за председника.

Он је нагласио да је Вучић на тој функцији да брани интересе свог народа, а да је он ту како би поручио Европској унији да се не меша у ствари које се ње не тичу.

Удар на суверенитет Србије и вољу грађана: Шта странке мисле о расправи у Европском парламенту?
 

“Замерам ЕУ што се меша у све и подржавам српски народ, не из идеолошких разлога, већ из разлога демократске правде, ја сам за то да сваки народ буде суверен и независтан, тако да поручујем Европској унији – стоп, зауставите се, свако треба да се држи свог места и а ваше сигурно није да се мешате у унутрашње ствари Србије”, истакао је Лакапел.

Двоструки стандарди ЕУ

Посланик Тјери Маријани оценио је да је ова дебата доказ двоструких стандарда које примењује ЕУ.

Он је подсетио да је прошле недеље одржана, како је навео, “надреална расправа” у Европском парламенту, пре очекиваног извештаја ОДИХР-а
Маријани је нагласио да “Обновимо Европу” и “Левица” нападају председника Србије Александра Вучића на основу прелиминарног извештаја који је објављен у децембра.

Он је истакао да је гласање на изборима организовано на одговарајући и поштен начин и да је било 5.000 посматрача на изборима, на којима су поштоване основне слободе.

“Мислим да је порука која је послата да, ако не гласате како ЕУ гласа, онда нам се не свиђа како гласате”, рекао је Маријани.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *