Нови притисак на Србију: Алиша Кернс и 12 посланика послали писмо против Београда

Док Европски савет врши притисак да се споразум из Охрида уврсти у преговарачки процес Србије и ЕУ, посланици из 13 земаља Европе шаљу писмо Борељу и Лајчаку са новим притиском на Београд

Председници скупштинских одбора за међународне односе из 13 земаља Европе послали су данас писмо шефу европске дипломатије Жозепу Борељу и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку захтев да на самиту ЕУ-Западни Балкан саопшти две одлуке Европске уније.

У питању су укидање свих негативних мера према такозваном Косову и пуна истрага о нападу у Бањској, као и објављивање њених резултата.

Писмо су потписали представници из Велике Британије, Немачке, Ирске, Чешке, Литваније, Летоније, Естоније, Белгије, Хрватске, Данске, Италије и Бугарске, а објавила га је британска председница скупштинског одбора за међународне односе Алиша Кернс.

У писму се наводи да су српски бојкот избора на северу Косова и Метохије, напад на припаднике Кфора, као и инцидент у Бањској показали шаблон који је направљен да дестабилизује такозвано Косово.

“Од виталног је значаја да међународна заједница одбаци иредентизам и агресију и поново успостави подршку косовској независности и суверености”, пише у писму.

“Напад 30 наоружаних милитаната под вођством бившег потпредседника Српске листе Милана Радоичића 24. септембра био је значајна ескалација”, наводе европски посланици.

Како додају, ситуација је могла лако да прерасте у ширу ескалацију да није било “професионализма и храбрости Косовске полиције” чији је један од припадника, како наводи,  трагично страдао.

“Количина и тип наоружања који је објављен након напада подстичу озбиљна питања о улози српске државе која је можда подржавала операцију”, наводи се у писму.

Позивају се ЕУ, Америка и Велика Британија да спроведу пуну истрагу о нападу у Бањској и да објаве резултате.

Кернс додаје да је Радоичић признао умешаност у напад, и да мора да буде испоручен Приштини како би му се судило.

“Нема оправдања за то што Србија штити Радоичића и његове сараднике од суочавања са правдом за њихове злочине”, поручила је Кернс на друштвеној мрежи Икс.

Она је захвалила свима који су се у последња 24 сата удружили како би позвали ЕУ да коначно усвоји праведнији приступ односима Косова и Србије.

“Мир захтева правичност и одговорност, и једно и друго тренутно недостаје”, поручује Кернс.

Један коментар

  1. Briselski sporazum - albanska tapija na Kosovo

    EU preuzima indirektno konacno resavanje Kosova preko Ohridskog sporazuma, navodno o normalizaciji odnosa (na bazi francusko-nemackog predlog-ultimatuma). Zasto kada EU nije strana u pregovorima? Zato sto “za istoriju”ne sme da pise EU-francusko-nemacko resenje za Kosovo (EU otima Kosovo i Metohiju). Pisace: OHRIDSKI SPORAZUM za konacno resenje Kosova o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova!

    Vucic kaze da zapad u svemu podrzava Aljbina Kurtija jer je on “njihovo cedo”, i podrzavace ga po svaku cenu. Kakvo cedo, kome je to palo na pamet (izraz koji koriste majke za svoju bebu, za svoju malu decu). Nas predsednik Vucic je hiljadu puta medijski, politicki i diplomatski “popularniji” na zapadu, Americi i svetu i trebalo je Vucic da bude njihovo cedo? Zna se zasto se Kurti podrzava da se otme Kosovo za americku geopolitiku i stavi pod kontrolu Balkan, ali se to precutkuje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *