Орбан: Русија неће изгубити, Европској унији потребан план “Б”

Европској унији је потребан “план Б” за Украјину, а она га тренутно нема, оценио је мађарски премијер

САД и ЕУ узалуд финансирају Украјину у нади да ће мало вероватан губитак руских снага на бојном пољу довести до политичког превирања у Москви, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Уместо да покуша да ограничи сукоб, Запад се одлучио за ескалацију и тако га учинио глобалним, рекао је Орбан прошле недеље на догађају поводом прославе 90. годишњице швајцарског конзервативног недељника “Велтвохе” у Цириху.

“То је била стратегија: Ми финансирамо, Украјинци се боре и гину”, додао је он. Међутим, напоменуо је Орбан, сада је “очигледно да Украјинци неће победити на првој линији фронта”.

Мађарски премијер је истакао да “на бојном пољу нема решења”.

“Русија неће изгубити, и ништа се неће променити у њеној политици. Зато се морамо суочити са реалношћу. Морамо да пређемо на план Б”, поновио је Орбан и додао да Европска унија тренутно нема такав план.

Прошле недеље, Орбан је захтевао од ЕУ да преиспита своју стратегију, упозоривши да ће се успротивити било каквој даљој помоћи Кијеву осим ако се лидери блока не постарају да њихови циљеви буду “реално оствариви” без сталне подршке САД.

“Европски савет мора да има искрену и отворену дискусију о изводљивости стратешких циљева ЕУ у Украјини”, написао је Орбан у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу, пренели су медији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *