ЕВРОПСКА УНИЈА ПРЕД ТЕКТОНСКОМ ПРОМЕНОМ: Парламент предлаже измену Уговора о ЕУ

Европски парламент изнео је предлоге за реформу Уговора о Европској унији, који предвиђају доношење одлука квалификованом већином у Савету ЕУ и измену правила о саставу Европске комисије.

Како се наводи у саопштењу Европског парламента, посланици се залажу за реформе које ће побољшати капацитет ЕУ да делује и ојачати мишљење грађана.

Међу кључним предлозима изнетим након Конференције о будућности Европе и, како се напомиње, у контексту изазова без преседана и неколико криза, налази се већа заступљеност дводомног система и смањење застоја у Савету кроз више доношења одлука квалификованом већином и редовном законодавном процедуром. Предлози подразумевају и промену правила за састав Европске комисије, укључујући избор њеног председника и ограничење броја комесара на 15. Предвиђена је и знатно већа транспарентност у Савету тако што ће се објављивати ставови држава чланица ЕУ о законодавним питањима, као и давање јачег гласа грађанима кроз обавезу ЕУ да створи одговарајуће партиципативне механизме и да европским политичким партијама да јачу улогу.

Извештај којим се предлажу промене усвојен је са 305 гласова за и 276 против, док је 29 посланика било уздржано. Пропратна резолуција усвојена је са 291 гласом за, 274 против и 44 уздржана гласа.

“Усвајањем овог извештаја, Парламент одговара на очекивања грађана за ефикаснију и демократскију ЕУ, у складу са предлозима Конференције о будућности Европе”, наводи се у саопштењу ЕП. Како се додаје, након што су посланици Европског парламента поновили позив за измену Уговора ЕУ и затражили од Савета да “одмах и без разматрања поднесе предлоге Европском савету“, на шефовима држава или влада ЕУ је да успоставе конвенцију одлуком која се доноси простом већином. Очекује се да ће Шпанија као председавајућа Савету ЕУ поднети у децембру предлоге Европском савету, закључује се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *