Вучић после разговора са Фон дер Лајен: КиМ и неувођење санкција Русији наше највеће препреке ка ЕУ

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да Србија никада неће признати независно “Косово” и оценио да су однос са Приштином и неувођење санкција Руској Федерацији две највеће препреке на путу ка ЕУ.

 

“Србија је посвећена очувању мира и стабилности, зна своје обавезе и испуњаваће их у складу са договорени али је за Србију јасно шта не може да учини противно Уставу. Знамо шта је држава Србија прихватила. Одговорно ћемо се понашати у испуњавању својих обавеза, а очекујемо да неки други испуне своје обавезе које је требало да испуне пре 11 година”, рекао је Вучић после разговора са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Вучић је нагласио да Србија никада неће признати независно “Косово”. 

Он је подсетио да Приштина 11 година не формира ЗСО и не примењује оно што је потписала, за разлику од Србије која зна шта су њене обавезе и испуњава их.

“Ми смо спремни да наставимо разговоре. Плашим се да нећемо видети ЗСО скоро. Верујем да добар део људи у Европи то види”, рекао је Вучић.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен поручила је да Брисел жели да се Србија придружи Унији.

“То је обећање мира и просперитета и јединствена прилика којој нико други не може да парира. Убеђена сам да ћете искористити овај тренутак. Србија једна од најнапреднијих земаља у региону”, рекла је Фон дер Лајен.

Она је позвала Србију да “имплементира постојеће споразуме и не губи време”, а Приштину да спроведе Заједницу српских општина.

Дијалог уз посредовање ЕУ најбоље место за то и најбољи пут ка ЕУ, додала је Фон дер Лајен.

Фон дер Лајен је навела и да је сукоб у Украјини довео до дубоких геополитичких промена и турбуленција.

“Чињеница је да Европска унија на врху своје агенде има тему проширења. Морамо да се спремамо за проширење, ми као и земље кандидати. Сада имамо замах који треба искористити. Ми ћемо урадити свој домаћи, урадите га и ви да искористимо овај тренутак”, рекла је Фон дер Лајен.

Председник Србије је указао да је Урсула фон дер Лајен “меко” и “нежно” изнела примедбе из Брисела и појаснио да су неусаглашеност са спољном политиком ЕУ и сарадња са Приштином проблеми са којима се Београд суочава на путу ка Унији.

“Косово и Метохија и неувођење санкција Русији највеће су наше препреке на приступању ЕУ”, рекао је Вучић. То су два велика проблема и две највеће препреке, додао је он.

Вучић је обећао да ће Србија наставити свој пут ка ЕУ и покушати да убрза европске интеграције уз поштовање свог Устава.

Он је оценио да је долазак Урсуле фон дер Лајен је од огромног значаја за Србију.

“Имали смо добре разговоре данас и имаћемо их цео дан”, рекао је Вучић после разговора са председницом Европске комисије.

“ЕУ је убедљиво први партнер Србије по свим параметрима – чак две трећине извоза роба, три петине страних инвестиција. Истовремено Србија је водећи трговински партнер ЕУ са Западног Балкана са уделом од 50 посто у извозу целог Западног Балкана.610 највећих инвеститора у Србији су из ЕУ. Када је реч о робној размени, у првих осам месеци, укупна вредност је 26 милијарди евра. Када је реч о директним страним инвестицијама, из ЕУ је укупно 21, 31 милијарде евра”, рекао је Вучић.

Председник Србије је подсетио да “имамо огроман број пројеката са ЕУ. Данас смо чули охрабрујуће речи председнице Фон дер Лајен и значајну финансијску подршку из ако се будемо држали својих обавеза”.

Оно што желим је да гледамо унапред, а то је план за раст, да приближимо наше привреде, рекла је Фон дер Лајен. План раста ће помоћи привреди, створити радна места и подржати пут ка ЕУ, додала је.

2 коментара

  1. Budimo realni. E U ne moze ništa obećati Srbiji. Ta E U , nije u stanju da vlada sama sobom ……. njim vlada AMERIKA !!
    Koliko god mi trebamo E U , toliko i ona treba nas……. zbog geografskih , političkih , ekonomskih , prometnih, energetskih i mnogih drugih razloga. Sa njima se pregovara samo na bazi interesa, sve ostalo je laz i podvala. Sa njima moramo biti krajnje oprezni, jer su uvjek bili zlonamjerni prema nama. Oni nam mogu biti partneri, ali nikada prijatelji. To im treba otvoreno reći.
    Ne očekujemo od njih da nas vole, ali ih moramo natjerati da nas poštuju. E U …….. …i te kako ima alternativu , a to im treba staviti do znanja pri svakom susretu !!

  2. Јелена

    Урсула лисица подилази Вучићу, а он и даље пева о јединим препрекама које стоје на путу Србије према ЕУ: признање Косова и увођење санкција Русији.
    Кога је брига за ЕУ?! Коме треба ЕУ? А друга страна треба само да оснује ЗСО, па да Србија буде обавезна да учини масу уступака, Куртију, Урсули, ЕУ…
    Вучић нас, уствари, припрема за оно што ће учинити… па да постанемо чланови тамо негде око 2050. године…
    Србија је земља без суверенитета, КиМ је окупирани део Србије. Камо среће да стисне петљу и прогласи окупацију чиме би били ништавни сви досадашњи лоши уговори, па да кренемо од почетка!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *