Rusija zaobišla sankcije: Čipovi za vojnu opremu stižu iz Kine i Hongkonga

Amerika je sa 37 saveznica pokušala da ograniči Moskvi uvoz visokotehnoloških komponenti, ali se to pokazalo kao bezuspešno jer ovi proizvodi i dalje stižu, samo sa druge strane.

NATO, EU i njihovi saveznici očekivali su mnogo jače efekte sankcija koje su uveli Rusiji, ali ih je realnost, međutim, izneverila. Ispostavilo se da ruska ekonomija nije ni blizu, na Zapadu toliko priželjkivanog raspada, jer nisu “upalile” ni blokade na naftu i tečni gas, zamrzavanje imovine Rusa u zapadnim bankama, bojkotovanje i napuštanje ruskog tržišta, pa ni onemogućavanje uvoza visokotehnoloških komponenti.

Nada Zapada da će sancije konačno “proraditi”, međutim, ne jenjava, kao ni njihovi pritisci na Srbiju da na ovaj način “kazni” Moskvu. I na današnjoj sednici Skupštine o Kosovu i Metohiji pričalo se i o uvođenju blokada, a između ostalog rečeno je i da, iako Rusija mnogo bolje nego što je očekivano odoleva ekonomskim merama, ipak ima probleme u pojedinim oblastima, kao što je na primer nabavka čipova i poluprovodnika koji se koriste u vojnoj industriji.

Činjenice međutim, govore, da se Rusija i u toj oblasti snašla neočekivano dobro, i da su prepreke nametnute uvozu čipova, koje su neki nazvali “Putinovom Ahilovom petom” zapravo bile samo “kurje oko” koje je Rusija već izlečila. 

To pokazuje i analiza koju je nedavno objavio američki tink tenk “Silverado” neprofitna organizacija “fokusirana na unapređenje američkog prosperiteta i globalnog liderstva u 21. veku”, čiji je osnivač Dmitri Alperovič koji je radio kao specijalni savetnik ministarstva odbrane SAD, a sada je zaposlen u Savetodavnom veću Odeljenja za unutrašnju bezbednost, sajber bezbednosti i bezbednost infrastrukture.

Kako su sankcije omanule?

U “Silveradovoj” analizi, naime, podseća se da je plan da ruski izvoz sankcijama ograniči, imala koalicija koju je SAD napravila sa 37 saveznica, a da je kontrola izvoza nametnuta Rusiji da bi se “ugušio izvoz tehnologija i drugih artikala koji podržavaju odbrambenu industrijsku bazu Rusije… kao i da degradira rusku vojnu sposobnost i mogućnost da projektuje moć”.

Sankcije Amerike, kada je reč o poluprovodnicima i čipovima, ne samo da pokrivaju “tehnologije dizajnirane i proizvedene u Sjedinjenim Državama, već i određene inostrane komponente koje sadrže ili su zasnovane na tehnologiji poreklom iz SAD,  a značajni su za ključnu rusku tehnologiju i druge sektore.

Ali, tu postoji jedno veliko “ali”.

Jer, kako se navodi, efekti blokada nisu se baš osetili, odnosno bili su ublažen budući da je Rusija, u trenutku počinjanja specijalne vojne operacije, već imala visok nivo zaliha proizvoda, poput, na primer potrošne robe. Isto tako, iako nema podataka o tome koliko Rusija trenutno skladišti integrisanih kola (poluprovodnika i čipova), krajem 2021. godine, odnosno pred početak sukoba, takođe je bio značajno povećan njihov uvoz.

Naime, sa 1,1 milijarde dolara (837 miliona integrisanih kola) u 2017. godini, uvoz je u 2021. porastao je na 1,6 milijardi dolara (998 miliona integrisanih kola) i najviše se uvozilo iz Kine, Malezije, međunarodno nepriznatog Tajvana i Vijetnama.

“Ruski uvoz se oporavio do jeseni 2022, premašivši srednji mesečni predratni uvoz do septembra te godine. U poslednjem tromesečnom periodu, od avgusta do oktobra, kombinovani uvoz je bio za jedan odsto manji nego u istom periodu 2019. i 11 procenata manji nego u istom periodu 2021”, navodi se u analizi.

Bez obzira na to što su mnoge zemlje značajno smanjile izvoz u Rusiju (EU za 52 odsto, SAD i Britanija za čak 85, odnosno 89 odsto, dok su Ukrajina i Japan potpuno prestale da izvoze u ovu zemlju), Rusi su mnogo više počeli da trguju sa drugim državama.

“Nekoliko zemalja povećalo je izvoz znatno iznad predratnog nivoa, uključujući Kinu, Belorusiju, Tursku, Kazahstan, Kirgistan, Jermeniju i Uzbekistan. Izvoz iz mnogih drugih zemalja je porastao nakon što je na najnižem nivou bio u proleće 2022. godine, dok su neke postsovjetske države povećale svoje dostave robe iz multinacionalnih kompanija, koje Rusija sada ne može direktno da nabavi”, otkriva ovaj izveštaj.

Moskva, kako se navodi, čipove i poluprovodnike posebno uvozi iz Kine i Hongonga, ali i preko trećih zemlja.  U novembru 2022. izvoz integrisanih kola iz Kine i Hong Konga u Rusiju iznosio je 55 procenata srednjeg predratnog izvoza u Rusiju iz svih zemalja. Izvoz iz Kine i Hong Konga u novembru 2022. bio je 45 procenata uvoza iz 2019. i 33 procenata uvoza iz 2021. godine. 

“Uprkos početnom padu ukupnog uvoza, Rusija nastavlja da ima pristup tehnologijama dvostruke namene, kao što su poluprovodnici, kroz povećanu trgovinu sa zemljama poput Kine. Izveštaj otkriva da SAD, njihovi saveznici i privatni sektor moraju da nastave da budu ispred nastojanja Rusije da se prilagodi merama i prelazi na nove mreže lanca snabdevanja kako bi pristupila važnoj robi i tehnologijama”, piše u ovoj analizi.

A to je problem, jer kako kažu, “širok spektar naprednih i komercijalizovanih poluprovodnika može da se koristi za civilne i vojne svrhe”, što bi se reklo, od pametnog telefona, pa do raketnog sistema.

Kako protiv Rusije?

Pošto je, međutim,  jasno da su sankcije “omanule”, tink tenk “Silverado”, daje savete Zapadu, kako da njihove blokade budu efikasnije.

“Kako je Rusija nastavila svoj rat protiv Ukrajine, moraju se usmeriti dodatni resursi i nadzor kako bi se sprečilo da Rusija nabavi stranu robu i tehnologije koje su joj potrebne za održavanje svojih ratnih napora“, ističe se u izeveštaju i savetuje osnivanje zajedničke međuagencijske radne grupe za sprovođenje sankcija, koju bi činili Ministarstvo trgovine SAD i Ministarstvo pravosuđa SAD. A još, bi, kažu, bilo bolje da se uključe i FBI i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD.

Zajednička radna grupa, kako se preporučuje, mogla bi da radi na suzbijanju izvoza poluprovodnika iz Kine i Hong Konga.

“Ogromne i neprozirne globalne mreže lanca snabdevanja tehnologijama poput poluprovodnika stvaraju izazove za sprovođenje čak i za najsposobnije vlasti. Rat Rusije protiv Ukrajine, Sjedinjenih Država i Kine, strateško i tehnološkog nadmetanje, i stalne pretnje nacionalnoj bezbednosti iz drugih zemalja, kao što su Severna Koreja i Iran, zahtevaju angažovanje svih resursa koji su na prvim linijama očuvanja i zaštite tehnologije od ruku naših protivnika”, zaključuje se u analizi američkog tink tenka.

(RT)

 
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *