Mинистарство рударства и енергетике: Нисмо водили разговоре о одлагању грејне сезоне

 
Министарство рударства и енергетике Републике Србије није водило разговоре ни са једном топланом о одлагању почетка грејне сезоне, саопштило је ово Министарство, поводом информација које су се појавиле у медијима да ће грејна сезона почети у новембру због уштеде енергената, иако би званично требало да крене 15. октобра.
 
„Ако постоје аргументи за такав предлог, Министарство је спремно да се о томе разговара. Наглашавамо да је енергетски систем комплексан и да се потрошачи, кад не могу да рачунају на један извор енергије, у овом случају систем даљинског грејања, опредељују за други, што је најчешће електрична енергија, а то може значајно да оптерети читав енергетски систем“, наводе у Министарству.
Према информацијама које су представљене на седницама Радне групе, са којима је Министарство рударства и енергетике упознало и јавност, топлане у Србији су спремне за грејну сезону и обезбеђене су довољне количине енергената, кажу у Министарству.
Ипак, истичу, да свака јединица локалне самоуправе доноси засебну Одлуку о снабдевању топлотном енергијом којом прописује када почиње грејна сезона и под којим условима може да отпочнераније.
 

„Подсећамо да Закон о енергетици у ставу 1. члана 356. прописује да енергетски субјект који обавља делатност дистрибуције топлотне енергије врши дистрибуцију топлотне енергије под условима утврђеним овим законом и прописима које доноси јединица локалне самоуправе (ЈЛС). Како сам Закон не прописује ближе услове везане за грејну сезону то је остављено јединицама локалне самоуправе да пропишу у складу са околностима“, наводи се у саопштењу.

Према наведеним прописима свих јединица локалних самоуправа које имају системе даљинског грејања, грејна сезона за снабдевање топлотном енергијом за грејање стамбених и пословних просторија почиње 15. октобра, а завршава се 15. априла.
Изузетно у периоду од 1. до 14. октобра и од 16. априла до 3. маја објекти ће се грејати у дане за које у последњој прогнози претходног дана или у првој прогнози тог дана Републички хидро-метеоролошки завод прогнозира средњу дневну температуру 12 степени или нижу.
Подсећају да Министарство рударства и енергетике руководи Радном групом за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, у којој су поред осталих енергетских субјеката и представници „Пословног удружења Топлане Србије“, као и представници ЈКП „Београдских електрана“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *