ВЕТО: Русија блокирала резолуцију о непризнавању референдума у СБ УН и поручила: Дотакли сте дно

Русија је у Савету безбедности УН ставила вето на резолуцију САД и Албаније у којој се наводи да се не признају референдуми у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области

У тексту резолуције осуђује се поступак Русије која је „организовала незаконите такозване референдуме у регионима Украјине, унутар међународно признатих граница“. Акције Русије су окарактерисане као незаконите, а констатовано је да не могу бити основа за промену статуса четири региона.

За резолуцију гласало је 10 држава, док су четири биле уздржане, укључујући Кину и Бразил.

Аутори су позвали све земље, међународне организације и специјализоване структуре да не признају промену статуса „Луганског, Доњецког, Херсонског и Запорошког региона Украјине“. Такође се апелује да се не признаје присаједињење четири региона Русији.

У документу се Москва позива да одмах повуче своје снаге из Украјине.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да су поједине колеге из СБ УН прекршиле правила пристојности и дотакле дно, покушавајући да усвоје резолуцију која осуђује члана Савета безбедности.

– Неке од наших колега из Савета безбедности дотакле су своје дно, нарушено је и оно мало пристојности која је, како нам се чинило, још постојала у овој сали. Не знамо ни за један пример да је Савет безбедности некада усвојио резолуције које директно осуђују једну од чланица Савета. Реците, ви озбиљно мислите да Русија може размотрити и подржати такав пројекат? – рекао је Небензја.

 
 

Председник Русије Владимир Путин и лидери Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области потписали су споразуме о приступању ових региона Русији. Церемонија је одржана у московском Кремљу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *