КУРТИ ВИШЕ НЕ ПРЕЗА НИ ОД ЧЕГА: После РОСУ и тзв. војска Косова упала на север!

После нелегалне изградње полицијских база на северу Косова и Метохије и увођења редовних патрола око језера Газиводе, противно свим досадашњим споразумима, власт у Приштини отишла је корак даље извевши до сада највећу претњу по мир у нашој јужној покрајини.

Наиме, како “Новости” незванично сазнају,  јуче је на подручју општине Зубин Поток, на планини Мокра Гора, примећено да је из правца општине Исток наишла колона возила тзв. Косовских безбедносних снага (КБС) у којој је било осам возила: пет  “ленд ровера дифендер” и три “мицубиши пајера”. 

Припадници поменуте формације возилима су стигли до репетитора који се налази на делу планине познатијем као Увор одакле су маршом наставили да се крећу ка унутрашњости општине Зубин Поток и то у дубини од три до пет километара. У тој пешачкој групи, преносе извори “Новости”, било је нешто више од 30 војника са дугим цевима. Носили су и четири пушко-митраљеза.

За сада се о овом нечувеном потезу Аљибина Куртија, који прети да угрози мир на КиМ и којим се још више уноси немир међу локалне Србе, није изјаснио нико из међународне мисије КФОР, без чије сагласности ниједна наоружана формација не сме да уђе на север покрајине.

Подсетимо, приштинске специјалне полицијске снаге недељама уназад извиђале су терен у близини административних прелаза, меркајући погодне коте са којих би могле да угрозе српско становништво и његове политичке лидере. Такође, ова последња провокација стиже одмах пошто су “Новости” открије да се Курти састао са представницима Квинте у Приштини, на којем су му Американци обећали испоруку три система за електронско ометање намењена новим базама на северу.

Такође, он је од својих савезника из САД тражио артиљеријске гранате домета изнад 10 километара, а од Британаца је захтевао да му доставе прецизне координате српских полицијских и војних положаја непосредно у близини Копненене зоне безбедности.

Подсетимо, како је већ писао наш лист, највиши дипломатски представници земаља Квинте (Америка, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија) састали су се у четвртак у Приштини са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем и том приликом разматране су намере привремених власти у јужној српској покрајини да сачине својеврсне елаборате о земљама чланицама УН за које сматрају да западни савезници могу код њих да издејствују подршку за чланство “Косова” у УН .

Како су пренели наши извори, дипломатски представник САД у Приштини, који је присуствовао састанку, пренео је Куртију да су дипломатске структуре Америке одлично прихватиле елаборат и председнице тзв. Косова Вљосе Османи у вези са “пикираним” земљама код којих ће лобирати за подршку да лажна држава добије столицу на Ист Риверу.

– Представник Америке је истакао да ће бити прихваћен захтев “Косова” да им се, између осталог, у војну помоћ која им је намењена уврсти и систем противелектронске заштите за новоизграђене базе на северу КиМ, као и да ће им САД доставити три таква система. На то се Курти захвалио – пренели су извори “Новости”.

Курти је информисао представнике земаља Квинте да су последњих дана косовске обавештајне структуре приметиле “повећану фреквенцију људи око новоформираних база косовске полиције на северу КиМ, а да косовске службе процењују да је то наредба српских безбедњака, са циљем да наведене особе доставе тачне координате база, како би могле постати мета српске артиљерије у случају сукоба”.

Осим наведеног, како смо сазнали, разматран је и захтев “Косова” да им се у пакет америчке војне помоћи уврсте и ракете, као и да се спроведе обука припадника “Безбедносних снага Косова” да њима рукују. Дипломатски представник САД истакао је да ће то бити предмет даљих анализа надлежних војних и политичких органа у Вашингтону.

 
 

– На крају, Курти је од дипломата Квинте затражио да међународне снаге и њихове обавештајне структуре доставе привременим властима у Приштини координате места на којима се стационирају војне и полицијске снаге Србије у административном појасу КиМ приликом дневних патрола, на шта је представник Велике Британије казао да ће такав захтев “Косова” пренети својим надлежним органима на одобрење – тврди извор нашег листа.

Курти, који је до сада само вербално претио “новим сукобом у региону” и за то унапред упирао прстом у Београд, сада је очигледно почео и конкретне припреме за остварење овог пакленог плана. Са Косова већ недељама стижу узнемирујуће информације о његовим потезима који могу од региона да направе буре барута: његови специјалци обучавају се за разбијање барикада и употребу тешких митраљеза, инсталиране су осматрачнице и базе косовске полиције у близини административног прелаза Јариње, набављају се дронови, опрема, оружје…

Један коментар

  1. Briselski sporazum proizvodi nasilje i diskriminaciju kosovskih Srba

    “… nelegalne izgradnje policijskih baza na severu KiM i uvodjenje redovnih patrola oko jezera Gazivode, protivno svim dosadašnjim sporazumima… Priština preti, izaziva sukobe, remeti mir, hoće rat”? Tako je to kada srpski političari blagovremeno, decenijama unazd ne brane i ne štite srpske nacionalne interese, teritorijalni integritet i suverenitet države, sprovode neadekvatne mere protiv bele kuge kod Srba, u srpskom narodu.

    ZAŠTO je predsednik Vučić govorio, citiram, “ne dam Trepču”, “ne dam Gazivode”, “ne dam teritorijalni integritet i suverenitet” NAKON POTPISIVANJA (u startu 2013) nakaradnog-izdajničkog Briselskog sporazuma!? To “nedavanje” je mogao da govori pre potpisivanja Briselskog sporazuma (kojim je Kosovo dobilo statusne atribute države). Ako Srbija “preda” KiM po Briselskom sporazumu – kako može da odbrani Trepču, Gazivode, prirodne resurse, Srbe, naše srpsko KiM? Sećam se dobro, iz medijskih i zvaničnih izjava, da je bivši predsedmik kancelarije za KiM Marko Djurić govorio: da će nadležnost i upravljanje Trepčom i jezerom Gazivode na severu Kosova pripasti-preuzeti Zajednica srpskih opština! Verujem da je Marko bio ozbiljan u planiranju… a ispalo je da su Srbi na severu zamajavani i izmanipulisani… što je sve to dovelo do današnjih oružanih pretnji separatističke policije i vojske da patroliraju na severu, Gazivode, administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, izgradnja kasarni, baza za kosovsku policiju i vojsku. Znao sam unapred, nalaže čist razum i logika… “da je teško da se brani i odbrani nešto što se predaje nekome, u konkretnom slučaju, Srbija je ugasila sve državne institucije Srbije na tzv. Kosovu, integrisala administrativne prelaze u granicu, a Srbe integrisala u kosovske institucije po zakonima Kosova (zašto u Briselskom sporazumu : Integrisano upravljanje administrativnim prelazima piše: Kosovo prepoznaje administrativne prelaze kao granicu (za Kosovoo granica) a za Srbiju je administraativna linija?). Kada Srbi krenu do administrativne linije ne mogu da predju na Kosovo (KiM) – jer je za Kosovo granica(!)).
    Srbija mora da ispravi greške na KiM: da se rešenje problema KiM prebaci u UN, da vrati srpske institucije, administrativnu liniju (bez granice), i povratak na svoja ognjišta 250-300.000. proteranih Srba!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *