Медведев: Сваки покушај заузимања Крима Русија ће сматрати објавом рата

Сваки покушај заузимања Крима Русија ће сматрати објавом рата, рекао је заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев у интервјуу за “Аргументи и факти”.
Радиће се заправо о трећем светском рату, нагласио је он.
“Сваки покушај задирања на Крим је објава рата нашој земљи. А ако то уради држава чланица НАТО-а, то је сукоб са читавом Северноатлантском алијансом. Трећи светски рат. Тотална катастрофа”, рекао је Медведев, говорећи о последицама могућег уласка Украјине у НАТО.
Заменик председника Савета безбедности је додао да због нерешених територијалних спорова и различитог схватања статуса Крима, улазак Украјине у Северноатлантски савез представља већу опасност за Русију него улазак Финске и Шведске у НАТО.

Врховна рада Украјине је у децембру 2014. године укинула ванблоковски статус државе на законодавном нивоу. У фебруару 2019. је усвојила амандмане на Устав којим је фиксиран курс земље у ЕУ и ка Северноатлантском савезу. Украјина је постала шеста држава која је добила статус партнера војног блока са појачаним способностима.
Финска и Шведска су, након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, поднеле пријаве генералном секретару НАТО за улазак у алијансу. Турска је блокирала почетак процеса ове пријаве.

Извор: https://aif.ru/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *