IZLOG KNJIGE

Vadim Leventalj

Maša Regina

Arhipelag, Beograd

Maša Regina je inteligentan i žestok roman koji s nemilosrdnom psihološkom analizom i prodornom dubokom istinitošću pokazuje kakvu cenu plaća čovek zarad težnje ka kreativnom samoostvarenju. Ono što se sa strane čini darom sreće, zasluženim i zavidnim uspehom, za junakinju se, zapravo, pretvara u tragičnu i nerazrešivu usamljenost koja je gleda pravo u oči ledenim užasom postojanja. Ljubav i smrt, priroda umetnosti i mesto umetnika u savremenom društvu – ključne su teme romana Vadima Leventalja. Roman je istovremeno upečatljiva slika tri pozornice. Jedno je ruska unutrašnjost iz koje je potekla Maša Regina, drugo je Peterburg u kome je odrasla i stekla umetničko ime, treće je Evropa kojoj teži i u kojoj teče jedan važan deo svog života i svoje umetničke sudbine. Vadim Leventalj je napisao krajnje kompleksan roman o odrastanju koji pobuđuje čitaoca da prizove u sećanje Nabokovljevu Lužinovu odbranu i filmove Miloša Formana i Larsa fon Trira. Rođen u Sankt Peterburgu 1981. godine, pisac i urednik Vadim Leventalj jedan je od najznačajnijih glasova nove ruske književnosti. Studirao je umetnost dramskog performansa, da bi ga prekinuo zarad studija jezika na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, gde je diplomirao rusku književnost. Mnogo je putovao i radio je mnogo poslova: kao utovarivač, konobar, dizajner, bankarski službenik, a odigrao je i malu ulogu u jednoj TV seriji. Danas Vadim Leventalj radi kao urednik u izdavačkoj kući Limbus Press i izvršni je sekretar ugledne književne nagrade „Nacionalni bestseler“. Leventaljev debitantski roman Maša Regina nominovan je za nagradu „Ruski Buker“ i ušao je u uži izbor za nagradu „Velika knjiga“. Objavio je knjigu priča Kuća straha (2015). Kritičari smatraju da je Leventalj jedan od najistaknutijih mladih ruskih pisaca, pa čak i „jedinstvena nada nove ruske novele“. Roman Maša Regina objavljen je na engleskom jeziku, a avgusta 2016. godine Leventalj je predstavljao Rusiju na Edinburškom internacionalnom književnom festivalu.

Ranko Gojković

SABORNIK SRBSKO-RUSKIH PROMIŠLJANJA

Ćirilica, Beograd

Četvrta autorska knjiga prevodioca s ruskog jezika i pravoslavnog publiciste Ranka Gojkovića predstavlja odabir tekstova iz različitih publikacija, nastalih poslednjih pet-šest godina (elektronski portali, časopisi, naučne publikacije ili zbornici radova s pojedinih konferencija).

Knjiga je podeljena na pet glava, a svaka od njih je posebna tematska celina (Koviddemonija; Crkvena i okolocrkvena pitanja; Srbocid u NDH; Ruske teme; Sećanje na velikane). Tekstovi predstavljaju i svojevrsnu sliku vremena viđenog iz ugla verujućeg pravoslavnog čoveka. Ilustracija tome je i naslov teksta iz glave Koviddemonija: „Vera u Boga je iznad vere u struku“…          

Miloš Timotijević

MITOVI NOVIJE SRPSKE ISTORIJE

Catena Mundi, Beograd

Knjiga o kontroverzama 19. i 20. veka koje i dalje traju a u kojoj je obuhvaćen veliki opseg tema i epoha: od nastanka zavetne zajednice kod Srba, pa sve do problema komunizma kao nove religije. U ovom opsegu su i problemi politike sećanja na srpske ustanke, ali i otkrivanja autentičnog narodnog razumevanja Prvog svetskog rata. Poseban deo knjige čine tekstovi o komunizmu i jugoslovenstvu – kako integralno, tako i komunističkom. Konačno, tu su i večite i nerazjašnjene teme ustaničkog sukoba 1941. i tajne zaostalog blaga Kraljevine u Zapadnoj Srbiji. Raznorodne teme ipak objedinjuje stav autora o neophodnosti neprekidnog ispitivanja uvreženih shvatanja i stavova u „javnoj istoriji”, koji vremenom izrastaju u neporecive mitove, kako bi se formirala kritička istorijska svest na podlozi tačnih podataka o prošlosti u neprekidnom procesu izgradnje što je moguće pouzdanijih saznanja o društvu u kome živimo. Naspram mita nudi se znanje koje nikako nije „apsolutna istina” (opet novi mit), već svojevrsna „otvorena istina” kao neprekidni proces istraživanja, analiza, komparacija i tumačenja koja otvaraju nove puteve u doživljaju, shvatanju i razumevanju prošlosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *